Accessibility: 5 συχνά λάθη στην ιστοσελίδα σου

Δευτέρα, 18 Ιούλιος, 2022 | NEA

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Διαδίκτυο έχει αποκτήσει δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Οι κυριότεροι λόγοι χρήσης του διαδικτύου σχετίζονται με την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Κατά πόσο όμως το διαδίκτυο είναι εξίσου προσβάσιμο για όλους τους χρήστες του; Κάπου εδώ λοιπόν εισάγεται στον κόσμο του ίντερνετ η έννοια του accessibility.

Οι επιχειρήσεις, με τη ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, για την προώθηση και τη διαφήμιση του περιεχομένου τους. Επειδή λοιπόν το Διαδίκτυο είναι ο παγκόσμιος ιστότοπος, οι υπεύθυνοι κάθε επιχείρησης προσπαθούν να κάνουν την ιστοσελίδα τους προσιτή σε όλο το κοινό. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία, με προβλήματα όρασης, ακοής, όπως επίσης και τα άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις κινήσεις τους, καθώς και στην χρήση του ποντικιού.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού μιας επιχείρησης διαπράττουν ορισμένα λάθη και δεν συνεκτιμούν όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θα μπορούσαν να μην κάνουν προσιτή την χρήση της ιστοσελίδας τους.

– H πληροφορία δίνεται μόνο οπτικά 

Αρχικά, παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες δίνονται οπτικά με τη μορφή φωτογραφίας, τα άτομα με οπτική βλάβη, που χρησιμοποιούν αναγνώστη κειμένου, δεν είναι σε θέση να διακρίνουν τις πληροφορίες. Επίσης, το ακουστικό περιεχόμενο των πληροφοριών, είτε με τη μορφή ήχου ή βίντεο, δεν δίνεται με τη μορφή γραπτού κειμένου ή υποτίτλων, σε κάποια σημεία της ιστοσελίδας.

– Μη λειτουργικό μενού πλοήγησης

Το μενού πλοήγησης των πληροφοριών πολλές φορές δεν βοηθά το accessibility και την εύκολη εύρεση πληροφοριών. Για παράδειγμα, πολλοί, που χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο, για να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα, θα πρέπει να κάνουν περιήγηση σε όλες τις ιστοσελίδες, για να μεταβούν οπουδήποτε.

-Προβλήματα στην προβολή από κινητή συσκευή

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου διευκολύνει το accessibility στις ιστοσελίδες. Πολλές φορές όμως, τα κουμπιά είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο ώστε οι χρήστες δεν μπορούν να τα πατήσουν, επειδή ήταν πολύ μικρά.

– Η σημασία του design της σελίδας

Η μικρογράμματη γραφή, που παρατηρούμε στη μορφή του κειμένου πολλές φορές, δυσχεραίνει την προσπάθεια των ηλικιωμένων ανθρώπων να διαβάσουν τις πληροφορίες. Επίσης, η σημασία των χρωμάτων είναι πολύ σημαντική. Ακόμα, αν και η απόδοση των πληροφοριών με τη μορφή χρωμάτων διευκολύνει τα παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο μία μικρή μερίδα ανθρώπων να υποφέρει από αχρωματοψία και να μην είναι δυνατό να διακρίνουν τα χρώματα.

– Παροχή μόνο αριθμού τηλεφώνου για επικοινωνία

Τέλος, η αξιοποίηση του κινητού τηλεφώνου ως μοναδικού μέσου επικοινωνίας δυσχεραίνει την επικοινωνία των ανθρώπων, που δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουν αυτό ή ακόμη και το σταθερό τηλέφωνο. Για αυτό το λόγο, μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων προτιμούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.

Συμπερασματικά, κατά τον σχεδιασμό και τη κατασκευή μιας ιστοσελίδας, είναι απαραίτητη  η διατήρηση της προσβασιμότητας (accessibility) αυτής. Παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας, ορισμένες παράμετροι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, έτσι ώστε το διαδίκτυο, να είναι εξίσου προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες του.

 

Πηγή και Φωτογραφίαcitycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.