Κυρώσεις κατά της τρομοκρατίας: Το Συμβούλιο ανανέωσε τον κατάλογο τρομοκρατών και καταχώρισε νέα οντότητα

Τρίτη, 30 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσθέσει την οντότητα «The Base» στον ενωσιακό κατάλογο τρομοκρατών. Η οντότητα «The Base» είναι μια οργάνωση ακροδεξιών εξτρεμιστών που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες· ιδρύθηκε από τον Rinaldo Nazzaro το 2018.

 

Οι κυρώσεις ισχύουν από σήμερα.

Ως αποτέλεσμα της καταχώρισής της, η οντότητα «The Base» υπόκειται σε δέσμευση των κεφαλαίων της και των λοιπών χρηματοοικονομικών στοιχείων ή οικονομικών πόρων που διαθέτει σε κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς της ΕΕ να παρέχουν κεφάλαια και οικονομικούς πόρους στην εν λόγω οργάνωση.

Το Συμβούλιο ανανέωσε επίσης σήμερα τον κατάλογο των προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προβαίνοντας στη διαγραφή ενός θανόντος από τον κατάλογο· ο υπόλοιπος κατάλογος διατηρήθηκε ως είχε.

Κατά συνέπεια, επί του παρόντος υπάρχουν 15 πρόσωπα και 22 ομάδες και οντότητες που υπόκεινται στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενικές πληροφορίες

Ο ενωσιακός κατάλογος τρομοκρατών —δηλαδή το σύστημα κυρώσεων που θεσπίστηκε με την κοινή θέση 2001/931/ΚΕΠΠΑ— είναι διακριτός από το ενωσιακό καθεστώς με το οποίο εφαρμόζονται οι αποφάσεις αριθ. 1267 (1999), 1989 (2011) και 2253 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ειδικά κατά της Αλ-Κάιντα και του ΙΚΙΛ/Ντάες.

Η ΕΕ μπορεί επίσης να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα αυτόνομα στο ΙΚΙΛ/Ντάες και την Αλ-Κάιντα, καθώς και σε πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τις ομάδες αυτές ή τις υποστηρίζουν.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα: Dmytro Tolokonov on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.