Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο Μετσόλα μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρασκευή, 19 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

Speech by Ursula von der Leyen, candidate for the European Commission Presidency (2024-2029) Σε ευχαριστώ πολύ, αγαπητή Ρομπέρτα,

 

Καλησπέρα σε όλους και σε όλες,

 

Υποθέτω ότι ακούσατε την ομιλία μου κι ίσως να έχετε διαβάσει τις πολιτικές κατευθύνσεις. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτή είναι μια πολύ συναισθηματική και ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Θέλω απλώς να διατυπώσω τρεις πολύ σύντομες παρατηρήσεις προτού προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σας.

 

Η πρώτη είναι μια πιο προσωπική παρατήρηση. Δεν μπορώ να ξεκινήσω χωρίς να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 401 ψήφοι υπέρ —θα θυμάστε ότι την τελευταία φορά έλαβα 8 ψήφους πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αυτή τη φορά είναι 41 ψήφοι και αυτό είναι πολύ καλύτερο, καθώς στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης. Πιστεύω ότι αποτελεί αναγνώριση για το σκληρό έργο που επιτελέσαμε όλοι μαζί κατά τη θητεία της τελευταίας πενταετίας. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Διαπλεύσαμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ποτέ η Ένωσή μας. Και διατηρήσαμε σταθερή την πορεία μας προς τους μακροπρόθεσμους ευρωπαϊκούς μας στόχους. Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω, Ρομπέρτα, καθώς και τους επικεφαλής της ομάδας των δημοκρατικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου και όλους τους ευρωβουλευτές για την εξαιρετική συνεργασία στη διάρκεια της τελευταίας θητείας, αλλά και για τις πολύ σημαντικές ανταλλαγές απόψεων που είχαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες —μετά τις εκλογές και τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί πολύ καλή βάση για την επόμενη πενταετία, κι ότι αυτό φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση.

 

Δεύτερον, θέλω να επισημάνω ότι είμαι πολύ χαρούμενη που είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια πραγματικά πανευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία. Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πήγα από το Ελσίνκι στη Λισαβόνα, από το Βουκουρέστι έως τη Ρώμη και σε πολλά και διαφορετικά μέρη. Ήρθα σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Έλαβα μέρος σε σειρά τηλεμαχιών με τους άλλους υποψηφίους. Πιστεύω ότι όλα αυτά καθιστούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία μας πολύ πιο ζωντανή.

 

Και τέλος, επιτρέψτε μου να σας μιλήσω εν συντομία για τα επόμενα βήματα. Τώρα θα εστιάσω στην οικοδόμηση της ομάδας των επιτρόπων μου για την επόμενη πενταετία. Τις προσεχείς εβδομάδες, θα ζητήσω από τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψηφίους τους. Όπως και πέρυσι, θα γράψω μια επιστολή στην οποία θα ζητάω να μου προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα ως υποψηφίους. Η μόνη εξαίρεση είναι, όπως και την τελευταία φορά, όταν παραμένει ένας εν ενεργεία Επίτροπος. Και στη συνέχεια, από τα μέσα Αυγούστου, θα κάνω συνεντεύξεις με τους υποψηφίους  και θέλω να επιλέξετε τους καλύτερα προετοιμασμένους υποψηφίους, οι οποίοι μοιράζονται την πίστη μας στην Ευρώπη. Για μια ακόμη φορά, θα επιδιώξω ίση αναλογία ανδρών και γυναικών στο τραπέζι του Σώματος των Επιτρόπων. Η νέα ομάδα θα είναι έτοιμη να περάσει επιτυχώς τις ακροάσεις του Κοινοβουλίου. Και στη συνέχεια θα ζητήσω και πάλι την επιβεβαίωση του Κοινοβουλίου.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.