Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφωνούν επείγουσα χρηματοδοτική συνδρομή και τις αρχές ενός προγράμματος ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Παρασκευή, 19 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψαν επιστολή προθέσεων με την οποία καθορίζουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσιμης δημοσιονομικής και φορολογικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής και της παλαιστινιακής οικονομίας, της οποίας τα διαρθρωτικά τρωτά σημεία έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα και των κρίσιμων εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και όλη η ευρύτερη περιοχή αξίζουν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Με την κοινή αυτή στρατηγική στηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για την οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Δυτικής Όχθης και για την ανασυγκρότηση της Γάζας. Είναι απαραίτητη η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός. Γι’ αυτό προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα.» 

Η στρατηγική αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής και της οικονομίας της Δυτικής Όχθης. Σε συνδυασμό με ένα ουσιαστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, θέτει τα θεμέλια για την ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η στρατηγική επίσης αποσκοπεί στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για την ανασυγκρότηση της Γάζας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο πεδίο.

Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ θα παράσχει επείγουσα βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική συνδρομή στην Παλαιστινιακή Αρχή για να καλύψει τις πλέον επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της και να στηρίξει ένα ουσιαστικό και αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους 400 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, θα εκταμιευθεί σε τρεις δόσεις μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του 2024 και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.