Ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025: Το Συμβούλιο συμφωνεί τη θέση του επί του σχεδίου προϋπολογισμού

Παρασκευή, 19 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τη θέση του για το προσχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2025. Συνολικά, η θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ανέρχεται σε 191,53 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 146,21 δισ. ευρώ σε πληρωμές, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πιστώσεις που προβλέπονται για ειδικά μέσα εκτός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

«Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα έχει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων και στόχων της ΕΕ. Η επιτευχθείσα συμφωνία αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιτρέψουν την έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνετή κατάρτιση του προϋπολογισμού και να αφήσει περιθώρια για απρόβλεπτες περιστάσεις.»

-Péter Banai, Υφυπουργός της Ουγγαρίας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού

Συνολικά, το Συμβούλιο ακολουθεί μια συντηρητική προσέγγιση. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία για τον προϋπολογισμό του 2025 να εξακολουθήσει να δείχνει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τον λαό της Ουκρανίας και να ανταποκρίνεται στις σχετικές κρίσεις.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, να εξασφαλίζει συνετή κατάρτιση του προϋπολογισμού και να αφήνει επαρκή περιθώρια βάσει των ανώτατων ορίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να παρέχει επαρκείς πόρους για να εξασφαλίσει την εφαρμογή των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ και να επιτρέψει την έγκαιρη πληρωμή των ήδη αναληφθεισών υποχρεώσεων.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 ευθυγραμμίζεται με το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (ΠΔΠ 2021-2027), όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024.

Εν προκειμένω, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν σωστά οι προτεραιότητες που καθορίζονται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ, λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των προγραμμάτων και την αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται συνοπτικά η θέση του Συμβουλίου:

Κατεβάστε τον πλήρη πίνακα (pdf)

Κατεβάστε τον πλήρη πίνακα (excel)

Οι δεσμεύσεις είναι νομικές υποσχέσεις για τη δαπάνη χρημάτων σε δραστηριότητες των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε πολλά οικονομικά έτη.

Οι πληρωμές καλύπτουν τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αναλήψεις υποχρεώσεων που εγγράφονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά το τρέχον και τα προηγούμενα οικονομικά έτη.

Επιπλέον, το Συμβούλιο εκδίδει επίσης πέντε δηλώσεις: μία για τις πληρωμές το 2025, μία για την πρόοδο της εφαρμογής της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ΠΔΠ, μία για τη δημοσιονομική ονοματολογία, μία για τη χρηματοδότηση των εξωτερικών πολιτικών και μία για τις διοικητικές δαπάνες.

Επόμενα βήματα

Η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των πρεσβευτών των κρατών μελών στην ΕΕ (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων). Στόχος του Συμβουλίου είναι να εγκρίνει επίσημα τη θέση του μέσω γραπτής διαδικασίας που θα λήξει στις 13 Σεπτεμβρίου 2024. Η θέση του Συμβουλίου θα χρησιμεύσει ως εντολή για την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου να διαπραγματευτεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέτος, η νομική προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό λήγει στις 18 Νοεμβρίου 2024 τα μεσάνυχτα.

Ιστορικό

Πρόκειται για τον πέμπτο ετήσιο προϋπολογισμό στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027. Ο προϋπολογισμός του 2025 συμπληρώνεται από δράσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης από το COVID-19 στο πλαίσιο της ΕΕ επόμενης γενιάς, του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία.

Το Συμβούλιο ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές για τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2025 στις 12 Μαρτίου 2024. Η Επιτροπή υπέβαλε τις προβλέψεις για το σχέδιο προϋπολογισμού στις 19 Ιουνίου 2024.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα: Tyler Franta on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.