Τo Κοινοβούλιο Επανεξέλεξε Την Ursula von der Leyen Πρόεδρο της Επιτροπής

Πέμπτη, 18 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

Με 401 ψήφους υπέρ, στις 18 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μυστική ψηφοφορία.

Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία της Ursula von der Leyen στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά από τους ευρωβουλευτές τον Ιούλιο του 2019.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται επί του παρόντος από 719 ευρωβουλευτές, οπότε η απαιτούμενη πλειοψηφία ανήλθε σε 360 ψήφους. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ, 284 κατά και 22 ψήφοι ήταν λευκές ή άκυρες.

Πριν από την ψηφοφορία, η Ursula von der Leyen παρουσίασε το όραμα και τα σχέδιά της για την επόμενη πενταετία σε συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Επόμενα βήματα

Η εκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψήφιους/ες επιτρόπους. Οι σχετικές ακροάσεις στις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για μετά το καλοκαίρι. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία στην ολομέλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδό της στις 21 – 24 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον φάκελο του Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ.

Σχετικές πληροφορίες

Το άρθρο 14 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι το ΕΚ εκλέγει πρόεδρο της Επιτροπής. Η Ursula von der Leyen κατέχει το αξίωμα από το 2019 και ήταν η κορυφαία υποψήφια του ΕΛΚ στις ευρωπαϊκές εκλογές που διεξήχθησαν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Πηγή και Εικόνα: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.