Η Επιτροπή αποστέλλει δήλωση ενστάσεων στη Microsoft για πιθανώς καταχρηστικές πρακτικές δέσμευσης όσον αφορά το Teams

Τετάρτη, 3 Ιούλιος, 2024 | Europe DirectNEA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Microsoft για την προκαταρκτική της άποψη ότι η Microsoft παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, συνδέοντας το προϊόν επικοινωνίας και συνεργασίας Teams με τις δημοφιλείς εφαρμογές παραγωγικότητας που περιλαμβάνονται στις σουίτες για επιχειρήσεις Office 365 και Microsoft 365.

Η Microsoft, με έδρα τις ΗΠΑ, είναι μια παγκόσμια τεχνολογική εταιρεία που προσφέρει παραγωγικό και επιχειρηματικό λογισμικό, cloud computing και personal computing. Το Teams είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και συνεργασίας που βασίζεται στο cloud. Προσφέρει λειτουργίες όπως μηνύματα, κλήσεις, βιντεοσυναντήσεις και κοινή χρήση αρχείων και συγκεντρώνει τα εργαλεία εργασίας της Microsoft και τρίτων κατασκευαστών και άλλες εφαρμογές.

Οι προμηθευτές λογισμικού επιχειρηματικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, διανέμουν όλο και περισσότερο το λογισμικό αυτό ως λογισμικό ως υπηρεσία («SaaS»), δηλαδή λογισμικό που φιλοξενείται σε υποδομή νέφους της επιλογής του προμηθευτή. Κατ’ αρχήν, το υπολογιστικό νέφος επιτρέπει σε νέους παίκτες της αγοράς να προσφέρουν λύσεις SaaS και στους πελάτες να χρησιμοποιούν διάφορα λογισμικά από διαφορετικούς παρόχους. Ωστόσο, η Microsoft έχει ένα σουιτοκεντρικό επιχειρηματικό μοντέλο που συνδυάζει πολλούς τύπους λογισμικού σε μια ενιαία προσφορά. Όταν λανσαρίστηκε το Teams, η Microsoft το συμπεριέλαβε στις ευρέως χρησιμοποιούμενες σουίτες παραγωγικότητας που βασίζονται στο νέφος για τους πελάτες των επιχειρήσεων Office 365 και Microsoft 365.

Η έρευνα της Επιτροπής

Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι η Microsoft κατέχει δεσπόζουσα θέση παγκοσμίως στην αγορά των εφαρμογών παραγωγικότητας SaaS για επαγγελματική χρήση.

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2019, η Microsoft συνδέει το Teams με τις βασικές εφαρμογές παραγωγικότητας SaaS, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων επικοινωνίας και συνεργασίας και υπερασπίζοντας τη θέση της στην αγορά λογισμικού παραγωγικότητας και το μοντέλο της που επικεντρώνεται σε σουίτες από ανταγωνιστικούς προμηθευτές μεμονωμένου λογισμικού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft ενδέχεται να έχει παραχωρήσει στο Teams πλεονέκτημα διανομής, μη δίνοντας στους πελάτες την επιλογή να αποκτήσουν ή όχι πρόσβαση στο Teams κατά την εγγραφή τους στις εφαρμογές παραγωγικότητας SaaS. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να επιδεινώθηκε περαιτέρω από τους περιορισμούς διαλειτουργικότητας μεταξύ των ανταγωνιστών του Teams και των προσφορών της Microsoft. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εμπόδισε τους ανταγωνιστές της Teams να ανταγωνιστούν και, με τη σειρά τους, να καινοτομήσουν, εις βάρος των πελατών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Εάν επιβεβαιωθούν, οι πρακτικές αυτές θα παραβιάσουν το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»), το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Μετά την έναρξη της διαδικασίας από την Επιτροπή τον Ιούλιο του 2023, η Microsoft εισήγαγε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διανέμει το Teams. Συγκεκριμένα, η Microsoft άρχισε να προσφέρει ορισμένες σουίτες χωρίς Teams. Η Επιτροπή διαπιστώνει προκαταρκτικά ότι οι αλλαγές αυτές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της και ότι απαιτούνται περισσότερες αλλαγές στη συμπεριφορά της Microsoft για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού.

Η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας.

Ιστορικό

Η Επιτροπή ξεκίνησε την τρέχουσα έρευνά της στις 27 Ιουλίου 2023 μετά από καταγγελία της Slack Technologies, Inc, η οποία ανήκει πλέον στην Salesforce, Inc. Στις 20 Ιουλίου 2023, η Επιτροπή έλαβε μια δεύτερη καταγγελία σχετικά με την Teams από την alfaview GmbH, η οποία εξέφραζε παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τη διανομή της Teams. Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία κατά της Microsoft και όσον αφορά την καταγγελία της alfaview GmbH. Η σημερινή κοινοποίηση αιτιάσεων αφορά και τις δύο έρευνες.

Το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών ορίζεται στον κανονισμό αριθ. 1/2003, ο οποίος μπορεί να εφαρμοστεί και από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Η κοινοποίηση αιτιάσεων είναι ένα επίσημο βήμα στις έρευνες της Επιτροπής για ύποπτες παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Η Επιτροπή ενημερώνει εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις αιτιάσεις που διατυπώνονται εναντίον τους. Τα μέρη μπορούν να εξετάσουν τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής, να απαντήσουν γραπτώς και να ζητήσουν προφορική ακρόαση για να υποβάλουν τα σχόλιά τους σχετικά με την υπόθεση ενώπιον εκπροσώπων της Επιτροπής και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού.

Εάν η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα, αφού η εταιρεία ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της, ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για παράβαση, μπορεί να εκδώσει απόφαση με την οποία να απαγορεύει τη συμπεριφορά και να επιβάλλει πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της εταιρείας. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να επιβάλει στην εταιρεία οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα που είναι αναλογικά για τον αποτελεσματικό τερματισμό της παράβασης.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την Επιτροπή να ολοκληρώσει τις αντιμονοπωλιακές έρευνες σχετικά με την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά. Η διάρκεια μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο βαθμός στον οποίο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεργάζονται με την Επιτροπή και η άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα θα είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, στο δημόσιο μητρώο υποθέσεων με τους αριθμούς AT.40721 (Microsoft Teams) και AT.40873 (Microsoft Teams II).

Πηγή: ec.europa.eu

Εικόνα: Domenico Loia on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.