Δήλωση του Προέδρου Charles Michel ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία

Τρίτη, 25 Ιούνιος, 2024 | Europe DirectNEA

Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023 να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, οι δύο χώρες ξεκινούν μια πραγματική μετατροπή προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ – μια περήφανη στιγμή και για τα δύο έθνη και ένα στρατηγικό βήμα για την ΕΕ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των τεράστιων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Όταν ακολουθείται η βούληση του λαού, η οραματική ηγεσία φέρνει αποτελέσματα και η δημοκρατία εφαρμόζεται στην πράξη, βλέπουμε τους καρπούς της πραγματικής προόδου. Η ΕΕ συνεχίζει να αποδίδει στις συμπράξεις της με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, πολύ περισσότερο καθώς η Ουκρανία αμύνεται κατά του παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας και η Μολδαβία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσω των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων αποτελεί βασικό ορόσημο. Αποτελεί επίσης απόδειξη της τεράστιας προόδου που έχουν σημειώσει και τα δύο έθνη στο ταξίδι τους προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι ακόμη πιο αξιοθαύμαστες αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επιφέρει πρωτοφανείς δυσκολίες και αντιξοότητες. Ο λαός της Ουκρανίας επέδειξε εξαιρετικό θάρρος και αλληλεγγύη υπερασπιζόμενος την κυριαρχία του και το ευρωπαϊκό του μέλλον.

Η Μολδαβία, επίσης, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών πιέσεων και του πολιτικού εκφοβισμού, αλλά παραμένει ακλόνητη στην επιδίωξή της για ολοένα και στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.

Και οι δύο χώρες έχουν επιδείξει εντυπωσιακή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Τα μετασχηματιστικά βήματα που έχουν γίνει σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η διακυβέρνηση και τα δικαστικά συστήματα προσφέρουν ελπίδα και αποτελούν σαφή ένδειξη της ακλόνητης φιλοδοξίας τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η υποστήριξη των κοινωνιών τους υπήρξε επίσης καθοριστική στην πορεία.

Αυτή είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας. Ενώ σήμερα γιορτάζουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι ο δρόμος μπροστά μας θα απαιτήσει συνεχή προσπάθεια, αφοσίωση και περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για την ενίσχυση των θεσμών, τη συνέχιση της καταπολέμησης της διαφθοράς και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας, ώστε να ανταποκριθούν στα αυστηρά πρότυπα της πλήρους ένταξης στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των θεσμικών της οργάνων και των κρατών μελών της, είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία και τη Μολδαβία σε κάθε βήμα αυτής της πορείας. Θα παράσχουμε τους αναγκαίους πόρους, την εμπειρογνωμοσύνη και την πολιτική υποστήριξη.

Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη, όπου κάθε έθνος θα έχει την ευκαιρία να ευημερήσει με ειρήνη και ευημερία.

 

Πηγή: consilium.europa.eu

Εικόνα: Markus Spiske on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.