Οδηγός Επαγγελμάτων: Δασολογία

Τετάρτη, 12 Ιούνιος, 2024 | Europe DirectNEAΕκπαίδευση

δασολογίαΟδηγός Επαγγελμάτων: Δασολογία

της Αθηνάς Παπαγεωργίου-Μαξιμιάδου

Η Δασολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη, τη διαχείριση και την προστασία των δασών. Περιλαμβάνει την ανάλυση της δομής και της δυναμικής των δασών, την εκτίμηση των αποδόσεων τους, τη διαχείριση των πόρων τους και την προστασία τους από απειλές όπως οι πυρκαγιές, οι ασθένειες κ.α. Συνεισφέρει επίσης στην ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών δασοκομίας και στην προώθηση της δασικής βιοποικιλότητας.

Η Δασολογία προσφέρει μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών ευκαιριών σε όσους αγαπούν τη φύση και επιθυμούν να συμβάλουν στη διατήρηση και διαχείριση των δασών. Από τη διαχείριση των δασών και την προστασία τους έως την έρευνα και την εκπαίδευση, οι δασολόγοι έχουν πολλές επιλογές για μια συναρπαστική και εκπληκτική καριέρα.

Σχολές και τμήματα

Στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να σπουδάσει Δασολογία στα εκής τμήματα:

– Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (10.730 μόρια)

Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καρπενήσι (9.500 μόρια)

Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Δράμα (8.670 μόρια)

Δασολογίας, Επιστημών ξύλου και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα (8.665 μόρια)

– Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ορεστιάδα (8.220 μόρια)

Επαγγελματικά δικαιώματα

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 131 του Ν 5039/2023 (ΦΕΚ 83 τ’Α/3.4.2023) που τροποποιεί την παρ. 2 του άρθρου 1 του Προεδρικού Διατάγματος 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α/29-12-2000) και την παρ. 4 του άρθρου 41 του Νόμου 4262/2014 (ΦΕΚ Α΄114/10.5.2014) η άσκηση του επαγγέλματος του δασολόγου επιτρέπεται μόνον στους πτυχιούχους δασολόγους των προαναφερθέντων τμημάτων. Το ίδιο ισχύει και για και “αποφοίτους κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ η άπρακτη παρέλευσή της δεν κωλύει την πρόοδο της διαδικασίας, καθώς και της ΕΘ.Α.Α.Ε.”.

Δυνατότητες απορρόφησης

Ο κλάδος της Δασολογίας δίνει μία πληθώρα επιλογών, όσον αφορά την απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα:

Δασική Διαχείριση και Σχεδιασμός

– Στον τομέα της δασικής διαχείρισης, οι δασολόγοι είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δασικών προγραμμάτων, όπως η εκτέλεση αναδασώσεων, η προστασία από πυρκαγιές και η ελέγχου της ανεξέλεγκτης αποψίλωσης.

– Στον τομέα του σχεδιασμού, εκτελούν γεωγραφική ανάλυση δασικών εκτάσεων, αξιολογούν τους φυσικούς πόρους και σχεδιάζουν προγράμματα διαχείρισης για τη βέλτιστη χρήση τους.

Ερευνητικός Τομέας

Στην έρευνα, οι δασολόγοι επικεντρώνονται σε ερευνητικά θέματα όπως η βιοποικιλότητα των δασών, η επίδραση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στα δάση και οι τεχνικές δασοκομίας που προωθούν την αειφόρο διαχείριση.

Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες

Στον τομέα των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, οι δασολόγοι συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές αξιολογήσεις, προγράμματα αειφορίας και περιβαλλοντικές εκστρατείες για την προστασία των δασών και της φυσικής βιοποικιλότητας.

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες

Ως εκπαιδευτές, οι δασολόγοι μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε φοιτητές και επαγγελματίες του τομέα, ενώ ως καθηγητές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα διενεργούν εκπαιδευτική έρευνα στη δασολογία και τη δασική επιστήμη.

Ιδιωτικός Τομέας

Ως ανεξάρτητοι σύμβουλοι, μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες και εταιρείες σε θέματα διαχείρισης δασών, άδειες ανάπτυξης και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.

Σχόλια και tips

Οι κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι σπουδάσουν δασολογία είναι πολύ περισσότερες από όσες φαντάζονται καθώς ξεκινούν την σχολή. Είναι ένας κλάδος που εξελίσσεται συνεχώς, και η Ελλάδα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ασκήσουν οι απόφοιτοι την επιστήμη τους. Η εξειδίκευση είναι για ακόμη μία φορά είναι ένα μονοπάτι που βοηθάει στην αναζήτηση εργασίας ίδιως με την ευαισθητοποίηση που υπάρχει πλέον για το φυσικό περιβάλλον και την ακόμα εκτενέστερη εξερεύνηση αυτού.

Πηγή και Εικόνα: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.