Κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Μπορέλ, της Επιτρόπου Ιβάνοβα και της Eπιτρόπου Ουρπιλάινεν επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Πολυμορφίας

Τετάρτη, 22 Μάιος, 2024 | Europe DirectNEA

national diversity Η πολιτιστική πολυμορφία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης, της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς και για την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης, εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, επιβεβαιώνουμε την προσήλωση της ΕΕ στην προώθηση και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας σε όλα τα επίπεδα. Ως παγκόσμιος παράγοντας, επαναβεβαιώνουμε την προσήλωση της ΕΕ στη Σύμβαση της UNESCO του 2005 για την προστασία και την προώθηση της πολυμορφίας της πολιτιστικής έκφρασης.

Η προώθηση και ο σεβασμός της πολιτιστικής πολυμορφίας και της πρόσβασης στον πολιτισμό αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες για την ανάπτυξη ανοικτών, συνεκτικών και ευημερουσών κοινωνιών. Η πολιτιστική πολυμορφία εμπλουτίζει τις κοινωνίες μας και συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μακροχρόνιων σχέσεων με τους γείτονες και τους εταίρους μας. Αυτό είναι και το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρυσι, τα κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Κάθερες, ενισχύοντας έτσι τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για τον πολιτισμό ως ένα βασικό και παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι πρόσφατες προσπάθειες της G7 και της G20 να δώσουν έμφαση στον πολιτισμό στο πλαίσιο της πολυμερούς ατζέντας και ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Η ένταξη της πολιτιστικής προοπτικής στις πολιτικές μας είναι καίριας σημασίας, διότι μόνο μέσω της ουσιαστικής κατανόησης και του σεβασμού των διαφόρων πολιτιστικών αξιών και εκφράσεων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργώντας ως φάρος ελπίδας, συμφιλίωσης, ανασυγκρότησης και ανάκαμψης των εμπόλεμων περιοχών. Αυτό το έχουμε αποδείξει μέσω της συνεχούς στήριξης που παρέχουμε στους ουκρανικούς κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας από τότε που ξεκίνησε ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος.

Η διαφύλαξη, η ανάπτυξη και η προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και κληρονομιάς αποτελούν βασικούς στόχους του εμβληματικού προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» για τη στήριξη του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ και των υποψήφιων και των γειτονικών μας χωρών. Η δέσμευση της ΕΕ για την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας αναδείχθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή της ΕΕ, για πρώτη φορά, ως επίτιμη προσκεκλημένης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γκουαδαλαχάρα του Μεξικού, τον Νοέμβριο του 2023.

Άλλο ένα άλλο απτό παράδειγμα της παγκόσμιας δράσης της ΕΕ είναι το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Αναβίωσης των παλαιών πόλεων της Μοσούλης και της Βασόρας, το οποίο υλοποιείται σε ιστορικά αστικά κέντρα του Ιράκ, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη, την ανθεκτικότητα, την πολιτιστική ταυτότητα, την κοινωνική συνοχή και τη διακοινοτική συμφιλίωση, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ελπίδα των νέων για ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία.

Επιπλέον, η ΕΕ προωθεί τη δημιουργία βιώσιμων και αξιόπιστων διαπολιτισμικών συνδέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω διαπροσωπικών συνδέσεων, στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής Global Gateway. Συστήνουμε συμβούλια εκπροσώπησης των νέων στην ΕΕ, τα οποία θα φέρουν τους νέους σε επαφή, θα προωθήσουν τον διάλογο και θα εισακούσουν τη νεολαία σε όλη της την πολυμορφία, σε παγκόσμιο επίπεδο και στις χώρες εταίρους. Θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας ακόμη πιο ευαίσθητης στη νεολαία και την πολιτιστική πολυμορφία εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο το δυναμικό των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων για τον καλύτερο εντοπισμό και αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μια ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, αξίες απαραίτητες για την οικοδόμηση βιώσιμων και γόνιμων σχέσεων μεταξύ όλων μας, των κοινωνιών των πολιτών και της δημόσιας σφαίρας, υπερβαίνοντας τις διαφορές μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, σε πνεύμα διακρατικής αλληλεγγύης.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας για τον Διάλογο και την Ανάπτυξη, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την «ενότητα στην πολυμορφία» και τον ουσιαστικό ρόλο της διαπολιτισμικής κατανόησης για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους πάντες, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.