8 tips για πιο παραγωγική εργασία

Δευτέρα, 5 Σεπτέμβριος, 2022 | NEA

Από τον Μαρξ ως παραγωγική ορίζεται η εργασία που παράγει αξίες χρήσης, δηλαδή η δραστηριότητα που οδηγεί στην παραγωγή χρήσιμων πραγμάτων. Μόνο από τον ορισμό της παραγωγικής εργασίας γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί σημαντική έννοια, καθώς επηρεάζει τόσο τους εργαζόμενους- όσο και όλους όσους αλληλεπιδρούν με τον εργαζόμενο (πελάτες, συνεργάτες, καταναλωτές κτλ). Ανεξάρτητα από το επάγγελμα του καθενός, σχεδόν όλοι θα ήθελαν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους στο σε εργασιακό πλαίσιο.

Στη σημερινή εποχή, όταν όλα κινούνται υπό εντατικούς και αγχώδεις ρυθμούς εμφανίζεται στο διάβα των υποχρεώσεων πληθώρα εμποδίων, που επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Αν εκτιμήσει κανείς τα deadlines που τρέχουν, τις απαιτήσεις των πελατών και των συναδέλφων, γίνεται αντιληπτό ότι είναι σημαντικό να οργανώνονται σωστά οι υποχρεώσεις, ώστε να αυξάνεται στο μέγιστο η παραγωγικότητα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί όμως αυτό; Με κάποια βασικά σημαντικά!

1. Παραγωγική εργασία: To-do-lists

Μπορεί σε πολλούς η σύνταξη μιας λίστας να φαίνεται χαμένος χρόνος, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικός σύμβουλος οργάνωσης. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τη λίστα του βάσει των αναγκών του, δηλαδή λίστα είτε καθημερινή, είτε εβδομαδιαία. Αν κάποιος επιλέξει την τελευταία, θα είναι σε θέση να γνωρίζει πριν αποχωρήσει από την εργασία του για το σαββατοκύριακο όλες τις επικείμενες υποχρεώσεις της εβδομάδας που θα ακολουθήσει. Έτσι, αν κάτι δεν ολοκληρώθηκε θα είναι προτεραιότητα της ερχόμενης εβδομάδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζει κανείς και χρόνο από τον καθημερινό προγραμματισμό, αλλά και δεν του ξεφεύγει καμία υποχρέωση.

2. Διαχωρισμός εργασιών

Σε κάθε εργασιακό χώρο υπάρχει πληθώρα υποχρεώσεων κλιμακούμενης δυσκολίας. Συνεπώς, θα ήταν πολύ παραγωγικό και συνάμα βοηθητικό για κάθε εργαζόμενο να χωρίζει το ωράριό του σε ζώνες (υψηλής νοητικής συγκέντρωσης, δημιουργικής σκέψης, επικοινωνίας και διεκπεραίωσης) και να εκτελεί τις εργασίες κάθε ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί περισσότερο και τι είναι πιο λειτουργικό. Το σε ποιες ώρες της ημέρας θα ενταχθεί η κάθε ζώνη, εξαρτάται από το άτομο, ώστε να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του.

3. Παραγωγική εργασία: One task at a time

Το γνωστό multitasking είναι η εκτέλεση πολλών διαφορετικών εργασιών ταυτόχρονα. Συνήθως, αυτούς που μπορούν να το κάνουν τους θεωρούμε πιο έξυπνους και ικανούς. Όμως, η δεξιότητα αυτή δεν επιφέρει πάντα τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν, αντί να επιθυμεί κάποιος ταυτόχρονα να συντάξει ένα κείμενο, να απαντήσει σε ένα email ή στο τηλέφωνο κλπ., να ακολουθήσει το λεγόμενο one task at a time.

4. Ώρα για διάλειμμα

Η παραγωγικότητα στην εργασία αποτελεί μέλημα της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Όταν κάποιος εργάζεται συνεχόμενα για πολλές ώρες, χωρίς διάλειμμα, απομακρύνεται από τον στόχο του. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ανά 2-3 ώρες εργασίας να γίνεται διάλειμμα 10-15’. Φυσικά, πρέπει το διάλειμμα να είναι ουσιαστικό χωρίς “παράσιτα” επαγγελματικής φύσεως, όπως τηλέφωνα και email. Αυτός ο χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια βόλτα, ένα υγιεινό σνακ, ακόμα και ασκήσεις αναπνοών για χαλάρωση.

5. Αποστασιοποίηση

Μετά ένα κείμενο του Word ή ένα Excel γεμάτο με αριθμούς καλό είναι να γίνει ένας γρήγορος και επιφανειακός έλεγχος και μετά να αποστασιοποιηθείτε από το έργο σας. Πολλή ώρα πάνω στην οθόνη κάνει τον εντοπισμό των λαθών πιο δύσκολο. Μετά από 20’ επιστρέψτε για τον τελικό έλεγχο και η διόρθωση θα είναι αρκετά πιο εύκολο κομμάτι.

6. Οργάνωση αρχείων

Η πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα συνηθίζει να γεμίζει την επιφάνεια εργασίας του Η/Υ με πολλά αρχεία- εικονίδια με διαφορετικό απλώς όνομα, θεωρώντας ότι έτσι θα βρουν ευκολότερα αυτό που ψάχνουν, κάτι που δεν ισχύει. Η παραγωγική εργασία συνδέεται με την σωστή οργάνωση των αρχείων, καθώς βάσει αυτής εξοικονομείται πολύ χρόνος.

7. Παραγωγική εργασία: Θέστε τα όρια σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που στον εργασιακό χώρο υπάρχουν άνθρωποι που αδικαιολόγητα πιέζουν χρονικά να έρθουν εις πέρας κάποιες εργασίες τους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους ζητήσετε μια πίστωση χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο δηλώνεται η διάθεσή να βοηθήσετε, θέτοντας όμως πολύ κομψά, προσωπικά χρονικά όρια

8.Θετική διάθεση

Η παραγωγικότητα στην εργασία επιτυγχάνεται ακόμα και μέσω της ηρεμίας, της συγκέντρωσης και της καλής διάθεσης. Οτιδήποτε μπορεί να  επηρεάσει θετικά, είναι και βοήθημα για την παραγωγικότητα. Για τον καθένα, ως άγκυρες μπορούν να λειτουργούν διαφορετικά πράγματα. Από μία αγαπημένη κούπα, μια ζωγραφιά, ένα μικρό φυτό ή το οποιοδήποτε άλλο διακοσμητικό αντικείμενο, που έχει συναισθηματική αξία. Το γραφείο  είναι ένας προσωπικός χώρος, που μπορεί ο καθένας να βάλει τη δική του πινελιά.

Η παραγωγική εργασία είναι εφικτή αρκεί να αλλάξει ο τρόπος που εξασκείται. Μικρές αλλαγές, λειτουργικότητα, προγραμματισμός και οργάνωση μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ώστε να αισθανθεί κάποιος την ευχαρίστηση της εργασίας και να μην φαντάζει μια εξαναγκαστική δραστηριότητα.

 

Πηγή και Φωτογραφίαcitycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.