4η Βιομηχανική Επανάσταση: Δεξιότητες και αγορά εργασίας

Τετάρτη, 17 Μάρτιος, 2021 | NEA

photo by citycampusΗ ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας έχει προκαλέσει την δημιουργία κάποιων επαγγελμάτων, αλλά και την εξάλειψη άλλων. Στα επόμενα χρόνια, τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό νέφος, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, είναι βέβαιο, ότι θα  επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, στην απασχόληση και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Ραγδαίες εξελίξεις

Οι άνθρωποι σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν μια μορφή μεταμόρφωσης, ως συνέπεια του αυτοματισμού. Η μεταμόρφωση αυτή συχνά συγκρίνεται με τη βιομηχανική αξιοποίηση των μηχανών (4η Βιοηχανική Επανάσταση), και ειδικότερα, της δύναμης, τους νερού και του ατμού σύμφωνα με την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Ακολουθεί η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση με τις γραμμές συναρμολόγησης και την αξιοποίηση του ηλεκτρισμού. Ενώ τέλος, έρχεται η τρίτη για να φέρει την αυτοματοποίηση της παραγωγής και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Υπάρχει, ωστόσο, μια μερίδα ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση έρχεται για να εξαλείψει τα όρια μεταξύ του φυσικού, του βιολογικού και του ψηφιακού κόσμου. Το αντικείμενο της επανάστασης αυτής θεωρείται το internet και η διασυνδεσιμότητα.

Το εργασιακό ισοζύγιο

Ο Γιουβάλ Χαράρι στο βιβλίο του «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» αναφέρει ότι οι άνθρωποι για λίγες μόνο δεκαετίες ακόμα θα έχουν το πάνω χέρι και πως είναι θέμα χρόνου οι μηχανές να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, όχι μόνο στην εργασία αλλά και στην ποιότητα αυτής. Είναι, ακόμα, φανερό, ότι οι πρόοδοι στον τομέα της ρομποτικής πρόκειται να οδηγήσουν στην δημιουργία ρομπότ που θα παρέχουν υπηρεσίες συνεργατών και βοηθών, οικιακές υπηρεσίες, υπηρεσίες περίθαλψης, κατασκευαστικές υπηρεσίες, και πολλές άλλες. Οι εφαρμογές αυτές θα είναι ικανές να μιμούνται τη συμπεριφορά, τόσο των ανθρώπων, όσο και των ζώων, καθώς το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι εφαρμογές της πανταχού παρούσας τεχνολογίας (always on technology) θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Από το 1999 έως το 2016 η τεχνολογία έφερε 23 εκατ. νέες θέσεις στην Ε.Ε. Έως το 2025, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 75 εκατ. θέσεις θα καταργηθούν, όμως, 133 εκατ. άλλες θέσεις θα δημιουργηθούν. Όπως και οι προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις, έτσι και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αναμένεται ότι θα έχει θετικό ισοζύγιο. Άρα, η χρήση νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Αυτό αποτελεί το «φαινόμενο αντικατάστασης», αλλά μπορεί να παρουσιάσει και «συμπληρωματικό αποτέλεσμα», δηλαδή, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία νέων θέσεων. Όσο στην ίδια αλυσίδα αξίας, όσο σε άλλους κλάδους και τομείς της οικονομίας.

Οι δεξιότητες τους μέλλοντος

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δεξιοτήτων που οφείλουν να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι του μέλλοντος αποτελούν η συναισθηματική νοημοσύνη, η επικοινωνία, η κριτική  σκέψηη προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα. Ακολουθούν οι ψηφιακές δεξιότητες όπως είναι η ανάλυση δεδομένων και ο προγραμματισμός.

Για τις περισσότερες νέες θέσεις που θα δημιουργούνται μέχρι το 2030, η δημιουργικότητα και η κοινωνική νοημοσύνη φαίνονται να είναι οι πιο σημαντικές εκ των δεξιοτήτων. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι προαναφερθείσες δεξιότητες προσδίδουν στον άνθρωπο ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των μηχανών και του λογισμικού, ενώ παράλληλα, προσφέρουν προστασία έναντι των εξελίξεων στον αυτοματισμό. Συνεπώς, ο κορυφαίος συνδυασμός δεξιοτήτων είναι αυτός που περιλαμβάνει μαθηματικές και τεχνολογικές ικανότητες, συνδυαστικά με τη δημιουργικότητα και την κοινωνική νοημοσύνη.

Συνύπαρξη ανθρώπων και ρομπότ 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στο μέλλον ο ανθρώπινος παράγοντας και η τεχνολογία θα συνυπάρχουν ολοένα και περισσότερο. Τόσο στους οργανισμούς όσο και στις επιχειρήσεις. Δημιουργείται, έτσι, η ανάγκη αρμονικής συνεργασίας. Οι μηχανές πάντα θα εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες ταχύτερα και με αλάνθαστο τρόπο. Eντούτοις, χαρακτηριστικά όπως κατανόηση συναισθημάτων, ερμηνεία της γλώσσας του σώματος, δημιουργικότητα, κοινωνική συμπεριφορά και διαπραγμάτευση, συνιστούν ικανότητες που δύσκολα θα αποκτηθούν από ρομπότ. Επομένως, πρακτικά, ο άνθρωπος θα πρέπει να επενδύσει στην ικανότητα του για προσαρμογή.

Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και που η τεχνολογία, τα ρομπότ και η Τεχνητή Νοημοσύνη υιοθετούνται με εκθετικά αυξανόμενους ρυθμούς, η έμφαση από τον άνθρωπο πρέπει να δοθεί στην ευελιξία και στην προσαρμογή. Το πολυτιμότερο αγαθό στην ψηφιακή εποχή, την εποχή που ονομάζουμε ως 4η Βιομηχανική Επανάσταση, είναι η γνώση. Ας την αξιοποιήσουμε, λοιπόν, σωστά για να αποτελέσει το μεγαλύτερο σύμμαχο στην εξέλιξή μας.

Πηγή: citycampus.gr

Φωτογραφία: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.