3η Άσκηση προσομοίωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διοργανώνουν την 3η Άσκηση προσομοίωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2018.

Η προσομοίωση της συνεδρίασης διεθνών οργάνων και οργανισμών είναι ένας θεσμός ευρέως διαδεδομένος στο εξωτερικό. Πρακτικά, η διοργάνωση μοντέλων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (MUN models) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU models) ξεκίνησε ήδη από την εποχή της ίδρυσης των δύο οργανισμών, καθώς τα εκπαιδευτικά αλλά και τα γενικότερα μαθησιακά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από το θεσμό αυτό είχαν από νωρίς αναγνωριστεί. Στις μέρες μας, αρκετά σχολεία από την Ελλάδα λαμβάνουν μέρος σε προσομοιώσεις που διοργανώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Το Athens EU Model Junior, συγκεκριμένα, εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ στον τομέα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι μια διήμερη προσομοίωση δύο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την προσφυγική κρίση.. Συνολικά, θα συμμετάσχουν 100 μαθητές από 25 σχολεία της Ελλάδας. Για την επιλογή των σχολείων, ελήφθησαν υπ’ όψιν τρία κριτήρια: η ισόρροπη γεωγραφική εκπροσώπηση της χώρας, η τεκμηρίωση στην δήλωση σκοπού που ζητήθηκε, καθώς και η πρότερη ή μη εμπειρία των σχολείων σε παρόμοιες διοργανώσεις.

Οι μαθητές, οι οποίοι θα επιλεγούν από τους υπεύθυνους καθηγητές, θα υποδυθούν το ρόλο αξιωματούχων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών-μελών της, ενώ για τις ανάγκες του Athens EU Model Junior, θα προσομοιωθούν επιπρόσθετοι ρόλοι.
Είναι προφανές ότι οι μαθητές εντός της προσομοίωσης δεν θα υποστηρίζουν τις προσωπικές τους απόψεις, αλλά τις θέσεις είτε του Επιτρόπου, είτε της χώρας, είτε άλλων φορέων που θα εκπροσωπούν, μπαίνοντας έτσι στους ρόλους που θα προσομοιωθούν. Σκοπός είναι η υιοθέτηση μιας Ανακοίνωσης (Communiqué) από την Επιτροπή και μιας Απόφασης (Decision) από το Συμβούλιο Υπουργών, στα πρότυπα της μορφής των πραγματικών καταληκτικών κειμένων που υιοθετούν τα όργανα αυτά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας άτυπων και επίσημων συζητήσεων που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν συμμαχίες και να επιδιώξουν από κοινού λύσεις στο υπό συζήτηση πρόβλημα.
Η συνεδρίαση των οργάνων της EE κατευθύνεται από ομάδα συντονιστών που ορίζεται από τους διοργανωτές και αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της προσομοίωσης. Έτσι, οι εργασίες της προσομοίωσης θα αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες συνεδρίασης των δύο οργάνων και θα πραγματεύονται το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, όπως έχει συζητηθεί ή συζητείται τη δεδομένη χρονική περίοδο από τα συγκεκριμένα όργανα. Η εν λόγω θεματική επελέγη με γνώμονα τόσο την κάλυψη της επικαιρότητας, όσο και την ανάδειξη ζητημάτων που διαφεύγουν – παρά τη σοβαρότητά τους – της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης.

Τα 25 σχολεία που θα λάβουν μέρος στην προσομοίωση είναι τα εξής:
1) 1° ΓΕΛ Αιγίου
2) 1° ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
3) 1° ΓΕΛ Ασπροπύργου
4) 1° ΓΕΛ Δράμας
5) 2° ΓΕΛ Μυτιλήνης
6) 2° ΓΕΛ Φλώρινας
7) 30° ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
8) 5° ΓΕΛ Κέρκυρας
9) 56° ΓΕΛ Αθηνών
10) 8° ΓΕΛ Αμαρουσίου
11) 8° ΓΕΛ Λάρισας
12) Αρσάκειο ΓΕΛ Ιωαννίνων
13) ΓΕΛ Βραχατίου (Κορινθία)
14) ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών (Ροδόπη)
15) ΓΕΛ Καλλιμασιάς (Χίος)
16) ΓΕΛ Κρεμαστής (Ρόδος)
17) ΓΕΛ Μούδρου (Λήμνος)
18) ΓΕΛ Μουζακίου (Καρδίτσα)
19) ΓΕΛ Τυμπακίου (Κρήτη)
20) ΓΕΛ Τυχερού (Έβρος)
21) Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ψυχικού
22) Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη (Θεσσαλονίκη)
23) Ελληνογαλλική σχολή Καλαμαρί (Θεσσαλονίκη)
24) Μουσικό Σχολείο Αργολίδα
25) Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου

 

Συνδιοργάνωση με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.