Προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών – Εντός συνόρων, στο εξωτερικό, αλλά και στο Διαδίκτυο

Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος, 2011 | Top Post

Πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Θέματα Δικαιοσύνης παρουσίασε μια νέα σειρά, αποτελούμενη από 8 σύντομα σποτάκια, μέσα από τα οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν γρήγορα και απλά για δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της Δικαιοσύνης. Για περισσότερες πληροφορίες απλώς επιλέξτε τον τίτλο του βίντεο που σας ενδιαφέρει.

Προστασία των δικαιωμάτων σας  εντός συνόρων, στο εξωτερικό και στο Διαδίκτυο

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε 27 διαφορετικές χώρες. Έχουμε το δικαίωμα να ζούμε, να δουλεύουμε, να ταξιδεύουμε και να κάνουμε τις αγορές μας οπουδήποτε στην Ευρώπη επιθυμούμε. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από ένα δισεκατομμύριο διασυνοριακά ταξίδια και 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μερικές φορές όμως συναντάμε εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων μας και στην ελεύθερη κυκλοφορία μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται ούτως ώστε όλοι μας να απολαμβάνουμε τα ίδια δικαιώματα σε καθημερινές καταστάσεις. Ως Ευρωπαίος πολίτης τα δικαιώματά σας προστατεύονται εντός συνόρων, στο εξωτερικό, αλλά και στο Διαδίκτυο.

Διεύρυνση των επιλογών σας, όταν αγοράζετε ή πουλάτε κάτι

Μόλις 8% των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο για να κάνουν τις αγορές τους από κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες δίνουν τη δυνατότητα στον διαδικτυακό αγοραστή να επιλέξει μια ευρωπαϊκή σύμβαση πώλησης. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολο και οικονομικό να αγοράζετε και να επιστρέφετε μέσω Διαδικτύου τα αγαπημένα σας προϊόντα και θα νιώθετε σίγουροι ότι τα δικαιώματά σας προστατεύονται σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η προαιρετική ευρωπαϊκή σύμβαση θα βοηθήσει επίσης τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την Ευρώπη με τους ίδιους κανόνες και χωρίς επιπλέον κόστη.

Βοήθεια για ζευγάρια από διαφορετικές χώρες

Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 16 εκατομμύρια ζευγάρια, όπου οι σύζυγοι δεν έχουν την ίδια υπηκοότητα. Η ΕΕ έχει θεσπίσει κοινούς κανόνες για να απλοποιήσει τα κοινά ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, καθώς και για να τους δώσει τη δυνατότητα να επιλέξουν το εθνικό δίκαιο που επιθυμούν να ισχύει σε περίπτωση διαζυγίου.

Υποστήριξη για θύματα εγκληματικών ενεργειών

Κάθε χρόνο 75 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πέφτουν θύματα εγκληματικής ενέργειας. Η ΕΕ τους εγγυάται το δικαίωμα παροχής υποστήριξης και προστασίας και το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε όποιο κράτος-μέλος και αν βρίσκονται.  Επίσης, κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κατηγορούνται ή θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση κάποιου αδικήματος. Η ΕΕ υπερασπίζεται το δικαίωμά τους για μια δίκαιη δίκη, εξασφαλίζοντάς τους το δικαίωμα ενημέρωσης, μετάφρασης και διερμηνείας, πρόσβασης σε δικηγόρο και επικοινωνίας με την οικογένεια και το προξενείο τους, σε περίπτωση που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Προστασία των προσωπικών σας δεδομένων

70% των Ευρωπαίων πολιτών ανησυχούν για την κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων. Για αυτό η ΕΕ θεσπίζει κανόνες, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν, καθώς και διόρθωσης ή διαγραφής τους. Και προσθέτει το «Δικαίωμα να Λησμονηθείτε» στο Διαδίκτυο, επιτρέποντάς σας να διαγράψετε όλα τα προσωπικά σας δεδομένα από μια ιστοσελίδα, εφόσον το επιθυμείτε. Γιατί τα προσωπικά σας δεδομένα είστε εσείς.

Προώθηση της ισότητας των φύλων

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 97 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες. Οι αμοιβές τους ωστόσο είναι κατά 17% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών, ενώ αποτελούν μόλις το 12% των διοικητικών συμβουλίων των ευρωπαϊκών εταιριών. Η ΕΕ εργάζεται για την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες, ασκώντας πιέσεις για το κλείσιμο της ψαλίδας στις αμοιβές και για την ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ίση μεταχείριση για όλους

1 στους 6 Ευρωπαίους έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν επιτρέπεται να αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβασή τους, σε ισότιμη βάση, στην αγορά εργασίας, τις δημόσιες υπηρεσίες ή τη σύγχρονη τεχνολογία. Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη. Ως Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη και πρέπει να μπορούν να τα απολαμβάνουν χωρίς να υπόκεινται σε διακρίσεις ή αποκλεισμούς.

Προστασία εκτός Ευρώπης

Κάθε χρόνο 90 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδεύουν εκτός ΕΕ, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια ζουν σε κάποια μη-ευρωπαϊκή χώρα. Η ΕΕ φροντίζει τους πολίτες της σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζητήσουν βοήθεια από την πρεσβεία οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας, εφόσον η χώρα τους δεν διαθέτει διπλωματική αντιπροσωπεία στο κράτος όπου βρίσκονται.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.