ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τετάρτη, 10 Φεβρουάριος, 2010 | Top Post

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ψήφους 488 έναντι 137 και 72 αποχές, σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο. Η ψηφοφορία ήταν ενιαία για το σύνολο του Κολεγίου των Επιτρόπων, το οποίο αποτελείται από έναν Επίτροπο από κάθε κράτος-μέλος.

Η θητεία της νέας Επιτροπής θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου του 2014. Η πρώτη Επιτροπή Barroso είχε εγκριθεί, το 2004, με ψήφους 449 έναντι 149 και 82 αποχές.

Πριν την ψηφοφορία, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της Επιτροπής. Οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και η ομάδα Ευρώπη-Ελευθερία-Δημοκρατία ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν, ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές δήλωσαν ότι επιλέγουν την αποχή.

«Η αυγή μιας νέας δεκαετίας»: η συζήτηση στο ΕΚ για τη νέα Επιτροπή

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που διορίζουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως γνήσια ισότιμοι νομοθέτες. Είναι η αυγή μιας νέας δεκαετίας, μια πραγματικά νέα μέθοδος εργασίας για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Είναι «κρίσιμο για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει λόγο για τις πράξεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso. Οι σημερινές εντελώς ιδιαίτερες περιστάσεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την οικονομική κρίση, τις κλιματικές αλλαγές και το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού ενέργειας σηματοδοτούν την ανάγκη «για γενναίες αποφάσεις». Είναι αναγκαίο να έχουμε «ισχυρούς ευρωπαϊκούς θεσμούς» για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», επεσήμανε και σημείωσε ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κριθεί «κατά πόσον η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των συνιστωσών της».

Ο Joseph Daul (ΕΛΚ, Γαλλία) τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να προβάλλει «αυτό που είναι η ΕΕ, παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη αν μετρήσουμε το ΑΕΠ, το μέγεθος της αγοράς της, τη συμβολή της στη διεθνή βοήθεια». Όμως από την Αϊτή μέχρι το Ιράν, από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη, από την Κούβα μέχρι τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, η φωνή της Ένωσης «δεν είναι αντίστοιχη των προσδοκιών μας», υπογράμμισε , για να ζητήσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα» που θα αλλάξει αυτή την εικόνα. Κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο πολιτικός προσανατολισμός της Επιτροπής οφείλει να αντανακλά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009.

Ο Martin Schulz (Σοσιαλιστές, Γερμανία) εξέφρασε το παράπονο ότι στις ακροάσεις τους και, κατ εντολήν του προέδρου Barroso, οι υποψήφιοι Επίτροποι «είχαν δώσει όρκο σιωπής», για να αποφύγουν κάθε κακοτοπιά. Εκείνοι που άνοιξαν πραγματικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ο Michel Barnier, ο Joaquin Almunia και η Kristalina Georgieva «βγήκαν κερδισμένοι» από τη διαδικασία. Η Επιτροπή οφείλει να επιδείξει πνεύμα συλλογικότητας, όπως υποδηλώνει ο όρος «κολέγιο» και να μη λειτουργεί υπό «προεδρικό σύστημα», κατέληξε.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) σημείωσε ότι η ομάδα της οποίας ηγείται «είναι υπεύθυνη» και ως εκ τούτου θα ψηφίσει υπέρ της νέας Επιτροπής, σημείωσε όμως ότι αυτή η στήριξη δεν είναι άνευ όρων. Έχει έτσι την προσδοκία ότι η νέα Επιτροπή «θα οδηγήσει πραγματικά την Ευρώπη, κάτι που δεν συνέβη την τελευταία πενταετία και ότι θα εργάζεται με συλλογικό τρόπο, με έντονο αίσθημα ενότητας και την ικανότητα να εντοπίζει τις πολιτικές που θα στηρίξουν και οι τρείς πολιτικές οικογένειες που την απαρτίζουν, μεταξύ των οποίων είναι και οι Φιλελεύθεροι. Τέλος, η νέα Επιτροπή οφείλει «να επικεντρωθεί στο κύριο έργο της: να βρει απαντήσεις στην οικονομική κρίση και μια αποτελεσματική στρατηγική για την Ευρώπη του 2020». «Μην πολυακούτε τα κράτη-μέλη» κατέληξε.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γαλλία) δήλωσε ότι βρίσκεται ενώπιον «συνασπισμού υποκριτών» καθώς πολύ ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά το ότι δεν την υποστηρίζουν πραγματικά. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους Επιτρόπους δεν επέδειξαν «όραμα και φιλοδοξία» στις ακροάσεις τους, αλλά παρ’ όλα αυτά πολλοί ευρωβουλευτές θα τους στηρίξουν, κάτι που όπως είπε, σημαίνει ότι «πολλά μείον μας κάνουν ένα συν». Ο Cohn-Bendit σημείωσε ότι η ομάδα του δεν θα ψηφίσει υπέρ της Επιτροπής αλλά προσέθεσε «μην πείτε πως όποιοι δεν σας στηρίζουν είναι κατά της Ευρώπης». Υποσχέθηκε έτσι στην Επιτροπή ότι θα έχει τη στήριξη της ομάδας του σε διάφορα ζητήματα, εφ` όσον λάβει τις σωστές αποφάσεις και έφερε ως παράδειγμα τις κλιματικές αλλαγές ή το κανονιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Εκ μέρους της ομάδας του ο Jan Zahradil (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Τσεχία) είπε, απευθυνόμενος στον κ. Barroso, ότι «το 2005 είχατε την ιδέα του περιορισμού της γραφειοκρατίας δια της απλοποίησης της νομοθεσίας». «Γιατί να μην επανέλθει τώρα αυτή η ιδέα». Προσέθεσε ότι «αν επιδείξετε ότι είστε μεταρρυθμιστής θα σας στηρίξουμε αλλά αν ακολουθήσετε την πεπατημένη θα αντισταθούμε».

Ο Lothar Bisky (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία) επέκρινε το νεοφιλελευθερισμό του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος, σημείωσε, θα αντικατοπτρίζεται και στο νέο Κολέγιο. «Δεν θα λάβετε τη θετική ψήφο της ομάδας και να αναμένετε εκ μέρους μας σκληρές αλλά δίκαιες ανταλλαγές απόψεων με την Επιτροπή»

Από την πλευρά της ομάδας Ευρώπη-Ελευθερία-Δημοκρατία, ο Nigel Farage (Βρετανία) δήλωσε προς τον κ. Barroso ότι «βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μιας νέας κυβέρνησης της Ευρώπης, μιας κυβέρνησης που τώρα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει τεράστιες εξουσίες», μεταξύ άλλων «τη δυνατότητα να κάνει επίκληση εκτάκτου ανάγκης ώστε κυριολεκτικώς να αναλάβει τη διακυβέρνηση ολόκληρων κρατών». «Παρόλα αυτά από τις μεγάλες ομάδες του Κοινοβουλίου ακούσαμε σήμερα εκκλήσεις να αναλάβετε ακόμα περισσότερες εξουσίες!» Σημείωσε ότι «η δύστυχη Ελλάδα» έχει «παγιδευτεί στην οικονομική φυλακή του ευρώ» και «το ίδιο πρόκειται να συμβεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Σημείωση

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν οι ακροάσεις των υποψηφίων Επιτρόπων που διεξήχθησαν ενώπιον των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Κάθε επιτροπή κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων (την οποία αποτελούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), επιστολή αξιολόγησης του υποψηφίου Επιτρόπου που εξέτασε. Οι αξιολογήσεις αυτές ήταν στο σύνολό τους θετικές και στις 4 Φεβρουαρίου η Διάσκεψη των Προέδρων άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ακροάσεις των νέων Επιτροπών επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.europarl.europa.eu/hearings//default.htm?language=EL.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.