Πολιτική ασύλου: Λιγότερα λόγια, περισσότερη αλληλεγγύη

Πέμπτη, 8 Δεκέμβριος, 2011 | Top Post

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρoτείνει να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του ασύλου και να εξασφαλισθεί η παροχή προστασίας στα άτομα που χρειάζονται κατάλυμα.

Κατά τους προηγούμενους μήνες, τα γεγονότα της αραβικής άνοιξης και ο αυξανόμενος αριθμός μεταναστών που καταφθάνουν στη Μάλτα και στην ιταλική νήσο Lampedusa έθεσαν επιτακτικά το θέμα της αλληλεγγύης όσον αφορά το άσυλο. Τα γεγονότα αυτά τόνισαν ακόμη περισσότερο την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου και υπογράμμισαν την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών.

Η αλληλεγγύη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ασύλου της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Μολονότι, σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζονται ήδη κοινοί κανόνες, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το άσυλο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Σε ορισμένες χώρες τα συστήματα ασύλου δεν λειτουργούν αρκετά καλά. Άλλες χώρες απλώς δέχονται ελάχιστους από τους αιτούντες άσυλο, για παράδειγμα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, άνω του 75% όλων των αιτήσεων παροχής ασύλου υποβλήθηκε σε έξι μόνο κράτη μέλη (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Ιταλία), το οποίο σημαίνει ότι πολλά μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Επιπλέον, απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να ασκήσουν υπερβολικές πιέσεις στην ικανότητα παροχής ασύλου οποιουδήποτε κράτους μέλους, και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να υποστηρίξει αυτά τα κράτη μέλη, ώστε να υποδέχονται τους αφιχθέντες υπό αξιοπρεπείς συνθήκες.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε για μια «Ενισχυμένη ενδοενωσιακή αλληλεγγύη στον τομέα του ασύλου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να βελτιωθούν τα συστήματα παροχής ασύλου μέσω της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νομοθεσιών ΕΕ, της ενισχυμένης πρακτικής συνεργασίας και της καλύτερης χρήσης των μηχανισμών χρηματοδότησης της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ως εξής:

– Εάν ο υποστηρικτικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) καταστεί αποτελεσματικότερος. Η πρακτική συνεργασία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενισχυθεί αν διευκολυνθεί η αποστολή υπαλλήλων για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση.

– Με την αύξηση του ποσού και της ευελιξίας των κεφαλαίων που τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών, λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών διακυμάνσεων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο.

– Με την περαιτέρω εξέλιξη και ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως μέσω της παροχής χρηματοδοτικής βοήθειας.

– Με την εισαγωγή μηχανισμού αξιολόγησης και έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων που ανακύπτουν στα συστήματα παροχής ασύλου των κρατών μελών.

Για περισσότερες πληροφορίες

MEMO/11/861

Αρχική σελίδα της κας Cecilia Malmström, Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Αρχική σελίδα της ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.