Νεολαία σε κίνηση

Τρίτη, 8 Νοέμβριος, 2011 | Top Post

Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, η οποία επιδιώκει να επιτύχει μέχρι το 2020 πέντε φιλόδοξους στόχους – για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/την ενέργεια. Οι τρεις εμβληματικές πρωτοβουλίες της εν λόγω στρατηγικής στους τομείς της απασχόλησης, των κοινωνικών υποθέσεων και της κοινωνικής ένταξης είναι οι εξής:

–          Νεολαία σε κίνηση: πρωτοβουλία που σκοπό έχει να βελτιώσει τις προοπτικές των νέων στην αγορά εργασίας, βοηθώντας τους σπουδαστές και τους ασκούμενους ν’ αποκτήσουν εμπειρία σε άλλες χώρες και βελτιώνοντας την ποιότητα και ελκυστικότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ευρώπη.

–          Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας: πρωτοβουλία που σκοπό έχει να δώσει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες ν’ αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τις επαγγελματικές απαιτήσεις του αύριο, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αναθεωρήσει εκ βάθρων τη νομοθεσία της ΕΕ σε θέματα απασχόλησης.

–          Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σκοπεύει να ενισχύσει τις εργασίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς πρωταρχικός στόχος της ΕΕ για μείωση κατά 20 εκατομμύρια τουλάχιστον των ατόμων που πλήττονται από τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέχρι το 2020.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» είναι να βελτιώσει την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης των νέων (ηλικίας 20-64 ετών), να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησής τους

–          προσαρμόζοντας καλύτερα την εκπαίδευση και κατάρτιση στις ανάγκες των νέων

–          ενθαρρύνοντας τους νέους να επωφεληθούν από τις υποτροφίες που χορηγεί η ΕΕ για σπουδές ή κατάρτιση σε άλλη χώρα

–          παροτρύνοντας τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για τη διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συντονισμό της πολιτικής για τον εντοπισμό και την προώθηση δράσεων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη, αλλά και με δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους νέους (π.χ. η προπαρασκευαστική δράση ‘Η πρώτη σου δουλειά EURES’ για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας της ΕΕ, και η στήριξη νέων επιχειρηματιών μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων «Progress»). Η έμφαση δίνεται περισσότερο στους νέους γιατί αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της. Παρόλα αυτά σήμερα υπάρχουν στην ΕΕ 5 εκατομμύρια άνεργοι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, αριθμός πολύ μεγαλύτερος του αντίστοιχου συνολικού ενεργού πληθυσμού της ΕΕ.

Η εκστρατεία «Youth@Work» («Νεολαία και εργασία») που κινείται και αυτή προς την ίδια κατεύθυνση, σκοπό έχει να προωθήσει τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στους  νέους και τις μικρές επιχειρήσεις (MME), με στόχο:

–          να βοηθηθούν οι νέοι να βρίσκουν δουλειά σε ΜΜΕ και να αποκτούν γρήγορα εμπειρία και δεξιότητες

–          να κατανοήσουν οι μικρές επιχειρήσεις τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν προσλαμβάνοντας δραστήριους νέους με ιδέες

–          να γνωρίσουν οι νέοι τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι ή να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση.

Με την δεύτερη πρωτοβουλία,  «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στο να εργάζεται το 75% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (ηλικία 20-64 ετών). Η ατζέντα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μείωση του ποσοστού όσων εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο κάτω από το 10%, για αύξηση του αριθμού των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε ισοδύναμη επαγγελματική εκπαίδευση (τουλάχιστον στο 40%), καθώς και για μείωση, τουλάχιστον κατά 20 εκατομμύρια, των ατόμων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού έως το 2020.

Η ατζέντα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που θα συμβάλουν

–          στην εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να βελτιωθούν η ευελιξία και η ασφάλεια της αγοράς εργασίας (‘ευελιξία με ασφάλεια‘),

–          στον εφοδιασμό των ατόμων με τις κατάλληλες δεξιότητες για τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο,

–          στη βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας,

–          στη βελτίωση των συνθηκών που επηρεάζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η δράση ‘Νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας‘, που ξεκίνησε το 2008, διαμορφώνει την ατζέντα της Επιτροπής για την αναβάθμιση και καλύτερη πρόβλεψη των δεξιοτήτων καθώς και για την καλύτερη αντιστοίχισή τους με τις ανάγκες της αγοράς. Παρά τις ομοιότητες με ανάλογες πρωτοβουλίες, η εμβληματική αυτή πρωτοβουλία είναι πολύ ευρύτερη και περιλαμβάνει  την «ευελισφάλεια», την ποιότητα της απασχόλησης, τις συνθήκες εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς της πρωτοβουλίας.

Τέλος, η  Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού αναλαμβάνει δράσεις για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια μέχρι το 2020.

Παρόλο που η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού εμπίπτει κυρίως στις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, η ΕΕ μπορεί να παίξει συντονιστικό ρόλο με τους εξής τρόπους:

–          εντοπίζοντας βέλτιστες πρακτικές και προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών,

–          θεσπίζοντας κανόνες για όλη την ΕΕ,

–          χορηγώντας χρηματοδοτήσεις.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα με παροχή καλύτερης πρόσβασης στην απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (υγειονομική περίθαλψη, στέγαση κ.λπ.) και την εκπαίδευση αλλά και με αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για τη στήριξη της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: Νεολαία σε κίνηση (ΕΝ)

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.