Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ

Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος, 2010 | Top Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη αυτή την εβδομάδα στη σύσταση ειδικής ομάδας προκειμένου να αξιολογήσει τη χρήση των κονδυλίων που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη με στόχο την ένταξη των Ρομα. Η πρόταση αποτελεί μέρος της έκθεσης για την κατάσταση των Ρομά στη Γαλλία και την Ευρώπη που υπέβαλαν από κοινού η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κα Viviane Reding, Επίτροπος ια θέματα Δικαιοσύνης, ο κος László Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόληση, Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ένταξης, και η κα Cecilia Malmström, Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων. Η ειδική αυτή ομάδα θα προβεί στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη-μέλη παρακολουθούν την ανακοίνωση της Επιτροπής της 7ης Απριλίου (IP/10/407· MEMO/10/121), με την οποία απαιτούνται συγκεκριμένα προγράμματα που θα διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά. Θα αξιολογήσει, επίσης, τη χρήση εκ μέρους των κρατών-μελών των κονδυλίων που διαθέτει η ΕΕ για την ένταξη των Ρομά και θα επισημάνει τρόπους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της χρηματοδότησης αυτής. Τα πρώτα πορίσματα της ειδικής ομάδας θα υποβληθούν στο Σώμα των Επιτρόπων μέχρι το τέλος του έτους. Η Επιτροπή θα ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα πορίσματα των εργασιών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνήλθε στο Στρασβούργο στις 7 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε τα σημεία δράσης που περιλαμβάνονται στην έκθεση μετά από συζήτηση σχετικά με την κατάσταση των Ρομά. Εκτός από τα σύσταση της ειδικής ομάδας, η Επιτροπή κάλεσε τη Βελγική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει το ταχύτερο  δυνατό κοινή σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό τον καθορισμό μιας περισσότερο στοχοθετημένης χρήσης της εθνικής και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έτσι ώστε να προωθηθεί η κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρομ. Τη σύσκεψη αυτή που θα συγκληθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα πρέπει να ακολουθήσουν ετήσιες συσκέψεις σε υπουργικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα διοργανώνει επίσης τακτικές συσκέψεις υψηλόβαθμων δημοσίων λειτουργών ώστε να επανεξετάζεται η ένταξη των Ρομά σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης όλες τις μελλοντικές Προεδρίες του Συμβουλίου να ασχοληθούν με τις προτεραιότητες που ορίστηκαν στον χάρτη που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2010 με την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την κοινωνική ένταξη των Ρομ. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί και ο διάλογος με τους εκπροσώπους των Ρομ.

Τέλος, η Επιτροπή θα εξακολουθεί να παρακολουθεί όλα τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη σχετικά με τους Ρομά όσον αφορά την ενωσιακή νομοθεσία για την ελεύθερη κυκλοφορία, την αποφυγή διακρίσεων και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ιστορικό

Τα όργανα της ΕΕ έχουν διαθέσει σημαντικά κονδύλια στο πλαίσιο των Ταμείων της ΕΕ για να στηριχθούν και να συμπληρωθούν οι δράσεις των κρατών-μελών για την προώθηση της ένταξης των Ρομά:

– Από τα 27 κράτη-μέλη, δώδεκα (Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία) έχουν συστήσει προγράμματα στήριξης των Ρομά (μεταξύ άλλων ευπαθών ομάδων) συνολικού ύψους 17,5 εκατομ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 13,3 εκατομ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Το ποσό αυτό αποτελεί το 27% του συνολικού προϋπολογισμού που λαμβάνουν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

– Από το Μάιο του 2010, μετά από πρόταση τροποποίησης του σχετικού κανονισμού εκ μέρους της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης για να παρέχουν και βοήθεια στη στέγαση ευάλωτων ομάδων, όπως των Ρομά.

Η έκθεση των τριών Επιτρόπων υποβλήθηκε μετά από σύσκεψη των γαλλικών και των ρουμανικών αρχών στις 31 Αυγούστου με θέμα την κατάσταση της κοινότητας των Ρομά στη Γαλλία. Στις 3 Σεπτεμβρίου ακολούθησε νέα σύσκεψη με τις γαλλικές αρχές, σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Γαλλία καθώς και σε άλλα κράτη-μέλη, και έχει τη βούληση να παρεμβαίνει μεταξύ των κρατών-μελών και να παρακολουθεί και αξιολογεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται ως προς την ένταξη των Ρομά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα δείτε επίσης:

Roma people living in the EU: Frequently asked questions – MEMO/10/383

Αίθουσα Τύπου Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης:

http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm

Ιστοσελίδα της Αντιπροέδρου κας Viviane Reding, Επιτρόπου της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.