Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Πέμπτη, 18 Φεβρουάριος, 2010 | Top Post

eu-educationΟ βασικός ρόλος της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα των Υπουργών Παιδείας στις 15 Φεβρουαρίου, οι οποίοι συζήτησαν για τη σημασία της μάθησης στο πλαίσιο της πρότασης για τη νέα «Στρατηγική της ΕΕ 2020» που αναμένεται να εγκριθεί κατά την εαρινή σύνοδο του Μαρτίου.

Στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, σημείωσε:

«Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας χάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και  νέες θέσεις αναμένεται να προκύψουν κατά κύριο λόγο σε περιοχές που χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων. Το 2020 εκτιμάται ότι το 35% του συνόλου των θέσεων εργασίας θα απαιτούν υψηλά προσόντα – σε σύγκριση με το 29% σήμερα. Αυτό σημαίνει 15 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλότερες απαιτήσεις.


Η γνώση είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Αφ’ ενός, θα πρέπει να εμβαθύνουμε τη βάση γνώσεων των οικονομιών μας ώστε να είναι ανταγωνιστικές με τον υπόλοιπο κόσμο.  Και αφ’ ετέρου, θα πρέπει κάθε πολίτης να συμμετέχει στη διά βίου μάθηση αλλά και στις ευκαιρίες για την αγορά εργασίας, ώστε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κοινωνία γενικότερα. Τέλος, θα χρειαστούν σίγουρα μεγαλύτερες, πιο αποτελεσματικές και στοχοθετημένες επενδύσεις για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων.»

Οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνάντηση επιβεβαίωσαν ότι το μέλλον μας βρίσκεται σε μια οικονομία της γνώσης, όπου η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τις βασικές πηγές οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας. Συμφώνησαν δε ότι η δια βίου μάθηση σε πιο ανοικτά συστήματα εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς εργασίας.

Πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται εταιρικές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, ώστε οι Ευρωπαίοι να διδάσκονται τις νέες δεξιότητες που απαιτούν οι νέες θέσεις εργασίας. Η επαγγελματική κατάρτιση πρέπει ακόμη να εκσυγχρονιστεί, ώστε να εξαλειφθούν οι αποκλίσεις ανάμεσα στις ικανότητες και στις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται από την ποιότητα της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Στοχοθετημένη δράση πρέπει να προταθεί σε όλους τους εκπαιδευτές ώστε να χορηγηθεί η δυνατότητα απόκτησης νέων δεξιοτήτων, για παράδειγμα σε ειδικές μαθησιακές ανάγκες και δεξιότητες σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Βασιλείου στο Europa News (διαθέσιμο στα Αγγλικά).

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.