Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουγγαρία

Δευτέρα, 11 Οκτώβριος, 2010 | Top Post

101008_1logoMια ευρωπαϊκή ομάδα ειδικών σε θέματα πολιτικής προστασίας, αποτελούμενη από πέντε μέλη από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία και τη Γερμανία, κατέφθασε σήμερα το πρωί στην Ουγγαρία με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για τον περιορισμό της μόλυνσης που προκλήθηκε από τη διαρροή σε δεξαμενή συγκέντρωσης υπολειμμάτων από την επεξεργασία βωξίτη στην πόλη Αjka. Η ομάδα μετέβη κατευθείαν στον τόπο του ατυχήματος μαζί με τον αρμόδιο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος έφθασε στην Ουγγαρία το περασμένο Σάββατο.

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπέβαλε αίτημα για παροχή βοήθειας στο Κέντρο Ελέγχου και Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, οι ουγγρικές αρχές ζήτησαν την αποστολή μιας μικρής ομάδας, αποτελούμενης από 3-5 ειδικούς, με πρακτική εμπειρία στον περιορισμό των επιπτώσεων από την αλκαλική λάσπη στη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και την απορρύπανση αγροτικών εκτάσεων. Τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στο συγκεκριμένο αίτημα με έναν εντυπωσιακό αριθμό προσφορών – πάνω από 40 ειδικοί από 10 διαφορετικά κράτη-μέλη προσφέρθηκαν να μεταβούν στην Ουγγαρία για να βοηθήσουν.

Φτάνοντας στο σημείο του ατυχήματος, οι ειδικοί:

– θα συμβάλλουν στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της αλκαλικής λάσπης που έχει διαρρεύσει στο περιβάλλον, και κυρίως στις αγροτικές εκτάσεις, το νερό – συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα – και τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής,

– θα συμβουλεύσουν τις τοπικές αρχές ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον περιορισμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διαρροή της λάσπης,

– θα προτείνουν στις τοπικές αρχές κατάλληλες λύσεις για την απορρύπανση των αστικών και αγροτικών περιοχών που έχουν μολυνθεί από τη λάσπη, και

– θα αξιολογήσουν τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον, θα προβλέψουν τους ενδεχόμενους κινδύνους και θα προτείνουν λύσεις σχετικά με την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των αστικών και αγροτικών περιοχών που έχουν πληγεί.

Η κα Kristalina Georgieva, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Αντιμετώπισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η ταχύτατη συγκρότηση της ομάδας αυτής και οι γενναιόδωρες προσφορές των κρατών-μελών καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι μια πραγματικότητα. Σε μια ώρα ανάγκης, σαν κι αυτήν, υποστηρίζουμε τις ουγγρικές αρχές στις προσπάθειες που καταβάλλουν να βοηθήσουν τα θύματα αυτής της κρίσης και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

Λίγα λόγια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στόχο έχει να διευκολύνει τη συνεργασία σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστροφών. Στο Μηχανισμό συμμετέχουν 31 χώρες (τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Κροατία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία), συνενώνοντας πόρους που μπορούν να διατεθούν σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν πληγεί από κάποια καταστροφή. Όταν ενεργοποιείται, ο Μηχανισμός διασφαλίζει τη συντονισμένη παροχή βοήθειας εντός και εκτός ΕΕ. Τέτοιες δράσεις συντονίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω τους Κέντρου Ελέγχου και Πληροφόρησης. Από τη θεσμοθέτησή του το 2001, ο Μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί πάνω από 100 φορές για την παροχή βοήθειας σε κράτη-μέλη της ΕΕ (π.χ. για την αντιμετώπιση των πλημμυρών που έπληξαν το 2010 την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και των δασικών πυρκαγιών στην Πορτογαλία), καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως στην Αϊτή, τη Χιλή και το Πακιστάν.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και MEMO/10/189.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.