Ανθρωπιστική βοήθεια 2012: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτατης ανάγκης και μακροχρόνιων κρίσεων

Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος, 2011 | Top Post

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δέσμευση 640 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας το 2012. Η αποκαλούμενη Παγκόσμια  Απόφαση για Ανθρωπιστική Βοήθεια θα αποτελέσει την βάση της στρατηγικής της Επιτροπής σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια για το 2012.

Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ανθρωπιστικές επεμβάσεις σε 36 χώρες. Βάση της αξιολόγησης των αναγκών κάποιων από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου, οι πέντε μεγαλύτερες δράσεις θα είναι στο Σουδάν ( Βόρειο και Νότιο) (87εκατ. €), την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (44 εκατ. €), τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (40 εκατ. €), το Σαχέλ (45 εκατ. €), και το Κέρας της Αφρικής ( 102 εκατ. €). Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν χρονίζουσες κρίσεις μεγάλης κλίμακας που απορρέουν από συγκρούσεις και επισιτιστικά ελλείμματα ή από τον συνδυασμό και των δύο.

Η μεγαλύτερη δράση από άποψη προϋπολογισμού είναι αυτή στην Υποσαχάρια Αφρική, για την οποία θα δοθεί το 52% της χρηματοδότησης της Επιτροπής.

Το 15% του προϋπολογισμού θα δοθεί σε περιοχές, όπου εκτυλίσσονται οι λεγόμενες ξεχασμένες κρίσεις, οι οποίες δεν τραβούν πλέον την προσοχή των ΜΜΕ και συχνά η Επιτροπή είναι ο μοναδικός τους χορηγός. Για το 2012 θα χορηγηθεί βοήθεια στους πρόσφυγες Σαχράουι στην Αλγερία, τους πρόσφυγες από το Μπουτάν που κατέφυγαν στο Νεπάλ και τα θύματα των εσωτερικών ένοπλων συγκρούσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρώπης σε οξείες και διαρκείς κρίσεις θα προσφερθεί μέσω συνεργαζόμενων οργανισμών, όπως οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Επιτροπή θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται ήδη για την προώθηση της συνοχής εντός των ευπαθών κοινωνιών και της γεφύρωσης βοήθειας και αναπτυξιακών έργων.

Η Παγκόσμια  Απόφαση για Ανθρωπιστική Βοήθεια υλοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας Συνολικής Εκτίμησης Αναγκών (GNA).  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγοριοποιεί 139 αναπτυσσόμενες χώρες βάση της ευπάθειάς τους και της πρόσφατης εμφάνισης κρίσης. Το 2011 η Επιτροπή αναγνώρισε 52 χώρες που βίωναν εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον μία ανθρωπιστική κρίση, με την μεθοδολογία της (GNA). Από αυτές τις χώρες, «εξαιρετικά ευπαθείς» ανακηρύχτηκαν 23 , εκ των οποίων 19 στην Υποσαχάρια Αφρική.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ βασίζεται στις ανθρωπιστικές αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας. Κάθε απόφαση για ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με αυτές τις τέσσερις αρχές, οι οποίες αποτελούν την βάση της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ δομείται πάνω σε αυτές τις αρχές και επιδιώκει, χωρίς εξαιρέσεις, να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη, ασχέτως εθνικότητας, θρησκεύματος, φύλου, εθνικής καταγωγής ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες:

της Επιτρόπου Georgieva: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_en.htm

της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.