Ζωντανός διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης με τους πολίτες της Δυτικής Αττικής

Δευτέρα, 11 Οκτώβριος, 2021 | NEA

Aνοιχτό διάλογο με τους πολίτες της Δυτικής Αττικής είχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση, πρώην Επίτροπος ΕΕ, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός και ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, εθνικός εκπρόσωπος της Κοινωνίας Πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αριάν Κοντέλλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στο Χαϊδάρι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι “πραγματικά οι προοπτικές μας είναι συνυφασμένες με την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος”.

“Πάρα πολλές από τις αποφάσεις που ζούμε και διαμορφώνουν τη ζωή μας κάθε μέρα λαμβάνονται στην Ευρώπη. Σε αυτό λοιπόν το διάλογο για το σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζήσουμε δεν μπορεί να είμαστε ούτε αδιάφοροι ούτε αμέτοχοι,” επισήμανε ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ευρώπη και Ελλάδα άντεξαν τις πολυκρίσεις της τελευταίας δεκαετίας και ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.  Ο κ. Σχοινάς επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται πια στο πρώτο θρανίο της Ευρώπης και η ανθεκτικότητα και η αυτονομία είναι οι δύο λέξεις πυξίδα του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η πρόκληση για την ΕΕ, είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να φτιάξει τη δική της ομπρέλα ασφάλειας, άμυνας, ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά της η ‘Αννα Διαμαντοπούλου επισήμανε πως οι κρίσεις έφεραν αντίδραση, αμφισβήτηση απέναντι στην Ευρώπη αλλά πλέον διαμορφώνεται η πεποίθηση πως ή θα είμαστε όλοι μαζί ή δεν θα έχουμε μέλλον. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ πρέπει να υπάρξει αλλαγή των Συνθηκών.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός μίλησε για τα “πολύτιμα”, όπως τα χαρακτήρισε, ΕΣΠΑ, για την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα και  επισήμανε πως η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο.

Ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, εθνικός εκπρόσωπος της Κοινωνίας Πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόνισε πως η Ευρώπη έμαθε να χτίζει ανθεκτικότητα στις κρίσεις  γιατί κατάλαβε ότι καμία χώρα δεν είναι από μόνη της πλήρως οχυρωμένη. Στόχος, είπε, είναι να υπάρξουν περισσότερες πολιτικές για την Ευρώπη, πολιτικές που θα την κάνουν να λειτουργήσει με μία φωνή διαφορετικά θα είναι το γρασίδι πάνω στο οποίο θα παλεύουν οι ελέφαντες.

Μπορείτε να δείτε ξανά την εκδήλωση, πατώντας εδώ.

                 Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.