Τιμώντας τη Σιμόν Βέιλ: μια γυναίκα με πολλές πρωτιές

Τρίτη, 4 Ιούλιος, 2017 | Πολυμέσα

 

Η Σιμόν Βέιλ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δυστυχώς απεβίωσε στις 30 Ιουνίου. Μάθετε τον τρόπο με τον οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

H Simone Veil απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Η Γαλλίδα πολιτικός άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην δημόσια ζωή. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1979. Υπερασπίστηκε φεντεραλιστικές και υπερεθνικές θέσεις σε αυτό.

«Σας ευχαριστώ όλους για την ψήφο εμπιστοσύνης που μου δώσατε εκλέγοντάς με σε αυτή την εξέχουσα θέση. Όταν ανέλαβα την εξουσία, το Κοινοβούλιο ήταν σχετικά άγνωστο. Ήμουν στην ουσία ένα έμβλημα και προκάλεσα σημαντικό ενδιαφέρον όχι για έμενα προσωπικά αλλά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» [θα δηλώσει η ίδια αργότερα].

Το 2011 το ΕΚ την τίμησε για το έργο ζωής της δίνοντας το όνομά της στην πλατεία που βρίσκονται τα κτίρια του στις Βρυξέλλες. Πάνω από 1,5 εκ. άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Η παιδική ηλικία της Σιμόν Βέιλ στιγματίστηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εβραία Βέιλ βγήκε ζωντανή έπειτα από 8 μήνες στην κόλαση του στρατοπέδου εξόντωσης Auschwitz. Ένας από τους αγώνες που έδωσε ήταν η διατήρηση της ανάμνηση αυτής της τραγωδίας. Για να αποτραπεί η επανάληψη της στο μέλλον για μένα μοναδικός τρόπος ήταν η Ευρώπη, η συμφιλίωση. Η Σιμόν Βέιλ έφυγε αλλά θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο προόδου, αδελφοσύνης και ειρήνης.

Πηγή: www.europarltv.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.