Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών: ενίσχυση της ευρωαραβικής εταιρικής σχέσης και από κοινού αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων

Τρίτη, 26 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

Η πρώτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών (ΣΑΚ) πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Φεβρουαρίου στο Sharm El-Sheikh, στην οποία έλαβαν μέρος 49 χώρες, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και η ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επίσης συμπροήδρευσε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Προσκλήθηκαν επίσης οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ και των 21 χωρών του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΚ. Στη σύνοδο κορυφής έλαβαν μέρος, επίσης, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν.

«Θα ήθελα, μαζί, να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανοχής. Η κοινή μας ιστορία και η γεωγραφική μας εγγύτητα απαιτούν να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής«Μαζί, τα κράτη μέλη του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύουν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των περιφερειών μας και ακόμη περισσότερα υπερβαίνουν κατά πολύ το δημογραφικό μας βάρος.»

Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του Προέδρου κ. Γιούνκερ στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής ΕΕ – ΣΑΚ και στη συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης επί κοινής δήλωσης, στην οποία συνοψίζεται το ευρύ φάσμα των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Ευρωαραβική συνεργασία

Στις συζητήσεις τους, η ΕΕ και ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, επαναβεβαίωσαν ότι μια ισχυρότερη περιφερειακή συνεργασία είναι το κλειδί για την εξεύρεση κοινών λύσεων στις κοινές προκλήσεις. Ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες μέσω μιας συνεργατικής προσέγγισης, τοποθετώντας τους ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, στο επίκεντρο των κοινών προσπαθειών. Οι ηγέτες αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κοινωνία των πολιτών. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία και δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο θεματολόγιο, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού και της γεωργίας, καθώς και σε άλλους αμοιβαία επωφελείς τομείς.

Παγκόσμιες προκλήσεις

Οι ηγέτες της ΕΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για πολυμερή προσέγγιση και για ένα διεθνές σύστημα που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Η στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Επανέλαβαν την πλήρη δέσμευσή τους όσον αφορά το παγκόσμιο θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030. Οι αρχές αυτές θα πρέπει να καθοδηγούν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η αλλαγή του κλίματος, η τήρηση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η παράνομη μετανάστευση, η διακίνησης και η εμπορία ανθρώπων, η προστασία και η στήριξη των προσφύγων, καθώς και η καταπολέμηση της υποκίνησης μίσους και μισαλλοδοξίας. Οι ηγέτες αντάλλαξαν επίσης τον προβληματισμό τους σχετικά με τις απειλές κατά της ειρήνης και της ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση. Όλες αυτές οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Περιφερειακά ζητήματα

Όπως δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος, κα Μογκερίνι, οι ηγέτες είχαν επίσης εποικοδομητικές, σοβαρές και διεξοδικές συζητήσεις για περιφερειακά ζητήματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη και στην Υεμένη, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους όσον αφορά τις διαδικασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και την πλήρη υποστήριξη των ειδικών απεσταλμένων/εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών. Επιβεβαίωσαν τις κοινές θέσεις τους σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και επανέλαβαν τη δέσμευσή όσον αφορά την επίτευξη λύσης δύο κρατών ως τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο επίτευξης μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής ειρήνης. Επιβεβαίωσαν επίσης την ανάγκη να στηρίξουν την UNRWA και έκαναν έκκληση για ριζική βελτίωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας. Όσον αφορά τη Συρία, υπενθύμισαν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012 και συμφώνησαν ότι η αντίστοιχη πολιτική τους έναντι της Συρίας θα διεξαχθεί παράλληλα με απτή πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής πολιτικής διευθέτησης. Όσον αφορά τη Λιβύη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και στην εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη του 2015 και κάλεσαν όλους τους Λίβυους να επιδείξουν καλή πίστη στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά την Υεμένη, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία της Στοκχόλμης και, ειδικότερα, για την κατάπαυση του πυρός (Χοντέιντα) και ζήτησαν την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δήλωση της συνόδου κορυφής του Sharm El-Sheikh

Ενημερωτικό δελτίο για τις σχέσεις ΕΕ – Συνδέσμου Αραβικών Κρατών

Πηγή: europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.