Συγχαρητήρια στην Πάτρα νικήτρια στην κατηγορία πολιτιστικού τουρισμού!

Παρασκευή, 23 Μάρτιος, 2018 | NEA

18 προορισμοί ανά την Ευρώπη κερδίζουν το βραβείο  για τον πολιτιστικό τουρισμό! 

Σχετικά με τους Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας (EDEN – European Destinations of Excellence)

Οι EDEN είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση των μοντέλων ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού ανά την Ε.Ε.

H πρωτοβουλία βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα ανά δύο χρόνια και καταλήγουν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» για κάθε χώρα που συμμετέχει.

Μέσα από την διαδικασία επιλογής προορισμών, η πρωτοβουλία EDEN καταφέρνει τον στόχο του να τραβήξει προσοχή στις αξίες, την διαφορετικότητα και τα κοινά χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

 

Πάτρα – Νικητής 2017

Νικήτρια στην κατηγορία Πολιτιστικού Τουρισμού

Η Πάτρα, που βρίσκεται στην δυτική Ελλάδα, έχει σημαντικά αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά αξιοθέατα. Ένας επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο επισκεπτόμενος το Ρωμαϊκό Ωδείο που φτιάχτηκε το 2 π.Χ., το φρούριο του Ρίο (1994 π.Χ.), καθώς επίσης και την σύγχρονη γέφυρα Ρίο-Αντίρριο.

Η περιοχή έχει γνωρίσει τον πολιτισμό από την προϊστορία μέχρι την αναγέννηση και για χρόνια μετά. Το 1571 η περιοχή της Αχαίας ήταν η τοποθεσία της Ναυμαχίας του Λεπάντο, της μεγαλύτερης ναυμαχίας στην ιστορία κατά την εποχή. Είναι επίσης η περιοχή όπου η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε το 1821.

Είναι μια πρόκληση να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της δυτικής Ελλάδας, ειδικά για την Πάτρα/Αχαϊα με τα πλούσια και διάφορα πολιτιστικά αξιοθέατα της. Επιπρόσθετα, μια περιοχή χτίζει την ταυτότητα της στην πάροδο του χρόνου. Μέσα από την οποία, οι πολίτες μπορούν να δούν την σημασία των πόρων και των συμβολισμών της περιοχής τους. Η Πάτρα και οι πολίτες της στοχεύουν στην ανάπτυξη προσφορών για τους τουρίστες ενώ παράλληλα σέβονται το περιβάλλον μέσα από πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Για τους λάτρεις της φύσης, το δίκτυο Natura έχει αξιοθέατα όπως το βουνό Χέλμος, η σπηλιά των Λιμών και το Φαράγγι του Βουραϊκού/Γραμμές Οδοντοτού.

 

Πολιτιστικός Τουρισμός 

Η Πάτρα είναι γνωστός εγχώριος προορισμός. Τώρα, είναι επίσης ανερχόμενος προορισμός για ξένους επισκέπτες με πολιτιστικά ενδιαφέροντα και μια τάση για ανακάλυψη. Παράλληλα, η Εκκλησία του Αγίου Αντρέα θεωρείται η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι λάτρεις της αρχαίας ιστορίας θα απολαύσουν το Κάστρο της Πάτρας (6 π.Χ.), ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας προσφέρει ένα ταξίδι από την προϊστορία μέχρι το τέλος των Ρωμαϊκών χρόνων.

Η Πάτρα είναι μια κομψή πόλη για προορισμός ταξιδιού. Είναι ένα μέρος γεμάτο από πολιτιστικά και θρησκευτικά πλούτη, οπού οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, να θαυμάσουν το ανθρώπινο μεγαλείο βλέποντας τα αξιοθέατα, τα θρησκευτικά ψηφιδωτά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η πόλη επίσης προσφέρει πολλές εξωτερικές δραστηριότητες, όπως το Τείχος Δημαίων, η αρχαία Αιγείρα, το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στα Καλάβυτα, το ιερό μοναστήρι του Μέγα Σπηλαίου και η Παναγιά η Τρυπιτή στο Αίγιο.

Η δυτική Ελλάδα και η Πάτρα έχουν μια πληθώρα από πολιτιστικούς πόρους, που την κάνουν ένα εξαιρετικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Συμβουλές για Αξιοθέατα

– η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα του κόσμου, η γέφυρα Ρίο-Αντίρριο που ένωσε την Αχαία με την Αιτωλοακαρνανία το 2004

– το καλοδιατηρημένο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που φιλοξενεί έργα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού

– η λίμνη Τσιβλού με τα γαλανά νερά που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, περιτριγυρισμένη από ένα μαγικά πράσινο δάσος

– το ιερό Μοναστήρι του Γηροκομείου, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας, που ιδρύθηκε γύρω στον 10ο αιώνα π.Χ.

 

Περισσότερες πληροφορίες

– ιστοσελίδα της Πάτρας (στα Αγγλικά)

– βίντεο EDEN για την Πάτρα – Winner 2017

– EDEN επικοινωνάι για την Πάτρα: rafeio.pde@pde.gov.gr

 

πηγή: ec.europa.eu