Σπουδές στο εξωτερικό: Πώς να διαχειριστείτε τον προϋπολογισμό σας!

Τετάρτη, 11 Ιούλιος, 2018 | NEA

Σκέφτεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό αλλά ο οικονομικός παράγοντας σε προβληματίζει;

Είναι αλήθεια ότι το κόστος διαβίωσης σε πολλές χώρες του εξωτερικού είναι αρκετά υψηλότερο από της Ελλάδας και κατά συνέπεια ο οικονομικός παράγοντας μπορεί ορισμένες φορές να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα.

Παρ’ όλα αυτά, με σωστό σχεδιασμό και υπολογισμό μπορείς να φέρεις τον προϋπολογισμό στα μέτρα σου και έτσι να αρχίζεις να στέλνεις αιτήσεις.

Οι δυο μεγαλύτερες λοιπόν πηγές εξόδων είναι τα πανεπιστημιακά δίδακτρα και το κόστος διαβίωσης που περιλαμβάνει και τη στέγαση.

Η επιλογή της χώρας μετάβασης παίζει πρωταρχικό ρόλο. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δίδακτρα για τις χώρες – μέλη είναι δωρεάν ή με αρκετά χαμηλό κόστος. Για χώρες όπως Αγγλία, Η.Π.Α ή Ελβετία ισχύει το αντίθετο. Υπάρχουν, όμως, διάφορες λύσεις που μπορεί κανείς να αναζητήσει.

Υποτροφίες από πανεπιστήμια ή άλλα ιδιωτικά ιδρύματα

Τα κριτήρια βάσει των οποίων τα πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες είναι συνήθως: ακαδημαϊκή αριστεία, όριο ηλικίας (για παράδειγμα κάτω των 35 ετών). Υπάρχουν , επίσης, ειδικές υποτροφίες για κάθε βαθμό σπουδών. Στην Ελβετία, για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε περισσότερες υποτροφίες για διδακτορικό και λιγότερο για πτυχίο Bachelor ή Master. Στη Σουηδία, η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα, τα έξοδα διαβίωσης, ορισμένες ταξιδιωτικές επιχορηγήσεις και ασφάλειες.

Φοιτητικά δάνεια

Τα φοιτητικά δάνεια λειτουργούν όπως κάθε άλλο δάνειο, με μερικές διαφορές. Μπορεί κάποιος να πάρει ένα φοιτητικό δάνειο από την κυβέρνηση ή μια ιδιωτική τράπεζα είτε από την Ελλάδα ή από μια ξένη τράπεζα στη χώρα επιλογής των σπουδών. Η συνυπογραφή (μαζί με τους γονείς) είναι πολύ συνηθισμένη για ιδιωτικά φοιτητικά δάνεια μιας οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν το πιστωτικό ιστορικό για να πάρουν ένα δάνειο αυτού του μεγέθους.

Στην Ευρώπη, υπάρχει το πρόγραμμα δανείων Erasmus + Masters που παρέχει στήριξη από την Ε.Ε. για τραπεζικά δάνεια ύψους μέχρι 12.000 ευρώ για ένα μονοετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ή έως 18.000 ευρώ για ένα διετές πρόγραμμα.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί αίτηση για ομοσπονδιακά δάνεια (υποστηριζόμενα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) που έχουν ευέλικτους όρους αποπληρωμής, οφέλη, επιλογές και χαμηλά επιτόκια.

Όσο αφορά το κόστος διαβίωσης και πάλι η επιλογή της χώρας σπουδών καθορίζει το βαλάντιο που μπορεί ο καθένας να διαθέσει. Χώρες όπως για παράδειγμα η Τσεχία, η Πολωνία και η Πορτογαλία προσφέρουν πολύ χαμηλό κόστος διαβίωσης. Η στέγαση μπορεί να καλυφθεί από πιο οικονομικές εστίες που προσφέρουν τα πανεπιστήμια ή μέσω συγκατοίκησης που είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στο εξωτερικό. Όσο για τα καθημερινά έξοδα, όπως τα έξοδα μεταφοράς, το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό μέσο. Η μαγειρική στο σπίτι και γενικά η συγκέντρωση φίλων σε σπίτια θα συμβάλλει στην αποταμίευση των χρημάτων που μπορείτε να ξοδέψετε αλλού, όπως π.χ. σε μια εκδρομή.

Σε χώρες με διαφορετικό νόμισμα, προσοχή στις ισοτιμίες. Πριν φύγεις, ρύθμισε την ηλεκτρονική πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό, ώστε να υπάρχει έλεγχος για τα υπόλοιπα όπως πληρωμές και μεταφορές χρημάτων από Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί. Στο διαδίκτυο, υπάρχει η ακριβής συναλλαγματική ισοτιμία και πληροφόρηση για το αν η τράπεζα χρεώνει τυχόν επιπλέον μη αναμενόμενα τέλη.

Τέλος, ο μηνιαίος απολογισμός εξόδων βοηθάει αρκετά για να κάνεις καλύτερα τους υπολογισμούς σου.

Πηγή: citycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.