Πρώτο φόρουμ Σένγκεν: προς έναν ισχυρότερο και ανθεκτικότερο χώρο Σένγκεν

Παρασκευή, 4 Δεκέμβριος, 2020 | NEA

bill-oxford-rdLERs3ZGgQ-unsplashΣτο πρώτο φόρουμ Σένγκεν που διοργανώθηκε  από την Επιτροπή, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου και ανθεκτικότερου χώρου Σένγκεν.

H βιντεοδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές και υπουργοί Εσωτερικών, είχε στόχο την προώθηση της συνεργασίας και του πολιτικού διαλόγου και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα εξής θέματα: στη βελτίωση του μηχανισμού ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση της εφαρμογής των κανόνων του Σένγκεν, στην προώθηση της αναθεώρησης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, στη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στην εμβάθυνση της αστυνομικής συνεργασίας, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην ενίσχυση της διακυβέρνησης του χώρου Σένγκεν.

 Έγινε το πρώτο βήμα μιας πολιτικής συζήτησης χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου χώρου Σένγκεν που να βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι συζητήσεις θα ληφθούν υπόψη στη στρατηγική για έναν ενισχυμένο χώρο Σένγκεν, την οποία η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει στα μέσα του 2021.

Μετά την πρώτη βιντεοδιάσκεψη, το φόρουμ Σένγκεν θα συνεχίσει να διεξάγεται τακτικά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Η επόμενη συνεδρίαση του φόρουμ σε πολιτικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2021, ενόψει της παρουσίασης της στρατηγικής Σένγκεν. Τους προσεχείς μήνες, θα διεξαχθούν και στοχευμένες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών αρχών.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Πηγή:europa.eu

Photo by:Bill Oxford on Unsplash

             



Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.