Πρόσθετα φωσφορικών στον κατεψυγμένο γύρο: έγκριση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τετάρτη, 20 Δεκέμβριος, 2017 | NEA

Το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για χρήση πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.

 

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.

Το ψήφισμα καλούσε την ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.

Ιστορικό
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι σε σχετική της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2017) σημείωσε ότι σε ορισμένα κράτη μέλη οι αρχές και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων χρησιμοποίησαν διαφορετικές, και ορισμένες φορές εσφαλμένες, ερμηνείες του κοινοτικού δικαίου όσον αφορά τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα κρέατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη ομοιόμορφη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύνδεσμοι:

Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ (13.12.2017)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/el/texts-adopted.html

Δελτίο Τύπου μετά την ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική επιτροπή του ΕΚ (στα αγγλικά 28.11.2017)

http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20171128IPR89003/meps-move-to-block-phosphate-use-in-kebabs

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX:32011R1129

Ερωτήσεις και απαντήσεις από την Υπηρεσία Τύπου του ΕΚ για τον κατεψυγμένο γύρο και τη χρήση φωσφορικών αλάτων (στα αγγλικά 12.12.2017)

http://www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/background/20171212BKG90106/20171212BKG90106_en.pdf

Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Christel Schaldemose (Σοσιαλιστές, Δανία)

http://www.europarl.europa.eu/meps/el/37312/CHRISTEL_SCHALDEMOSE_home.html

Ιστοσελίδα του εισηγητή Bart Staes (Πράσινοι, Βέλγιο)

http://www.europarl.europa.eu/meps/el/4751/BART_STAES_home.html

Δωρεάν φωτογραφίες, βίντεο και οπτικοακουστικό υλικό

http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx

 

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.