Προς εγκαινίαση οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2018

Σάββατο, 13 Ιανουάριος, 2018 | NEA

 

Από την 1η Ιανουαρίου, το Leeuwarden (Ολλανδία, ιστοσελίδα στα Ολλανδικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά ) και η Valletta (Μάλτα, ιστοσελίδα στα Αγγλικά και τα Μαλτέζικα) κατέχουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Οι ενακτήριοι εορτασμοί για την Βαλέττα θα λάβουν χώρα από τις 14 έως τις 20 Ιανοουαρίου ανά όλη την πόλη, εμπνευσμένοι από την παροδοσιακή Μαλτέζικη festa (αγροτική γιορτή). Το πρόγραμμα έχεις ως στόχο να ενθαρρύνει καλλιτέχνες και κοινό να επανεξετάσουν την παραδοσιακή οπτική της κουλτούρας. Χάρη στην συγκεκριμένη τοποθεσία της Μάλτας ως ένα νησιωτικό κράτος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική, το πρόγραμμα επίσης επιδιώκει να φέρει σε επαφή διαφορετικές απόψεις από τις διάφορες ακτές της Μεσογείου.

Στο Leeuwarden, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου, με καλλιτεχνικές εκθέσεις και παραστάσεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες ανά την πόλη, και τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους στους επισκέπτες σε όλη την περιοχή Friesland. Με την ιδέα του iepen mienskip (ανοιχτή κοινότητα) στο κέντρο του προγράμματος, το Leeuwarden στοχεύει στο να ενδυναμώσει και να ενώσει τις κοινότητες τόσο στην περιοχή Friesland όσο και στην Ευρώπη, με περισσότερα από 800 projects που συμπεριλαμβάνουν μουσική, θέατρο, landscape art, όπερα και αθλήματα να διεξάγονται κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες είναι διαθέσιμες σ’αυτό το ενημερωτικό δελτίο και αυτό το φυλλάδιο.