Μιανμάρ/Βιρμανία: Το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα

Τρίτη, 23 Φεβρουάριος, 2021 | NEA

photo by Jesse SchoffΤο Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα στα οποία καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ/Βιρμανία την 1η Φεβρουαρίου 2021, και τόνισε ότι η ΕΕ συμπαρίσταται στον λαό της Βιρμανίας.

Στα συμπεράσματα οι υπουργοί ζητούν αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης μέσω του άμεσου τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, της αποκατάστασης της νόμιμης πολιτικής κυβέρνησης και του ανοίγματος του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου. Καλούν εκ νέου τις στρατιωτικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον πρόεδρο U Win Myint, την κρατική σύμβουλο Daw Aung San Suu Kyi και όλους όσοι έχουν συλληφθεί ή κρατούνται σε σχέση με το πραξικόπημα.

Θα πρέπει όχι μόνο οι αρχές να επιδεικνύουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αλλά και όλες οι πλευρές να απέχουν από τη βία.

Ενώ η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τον διάλογο με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την επίλυση της κατάστασης, το Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά των άμεσα υπευθύνων για το στρατιωτικό πραξικόπημα και των οικονομικών τους συμφερόντων. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα συνεχίσει να επανεξετάζει όλα τα εργαλεία πολιτικής της καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, μεταξύ άλλων, την πολιτική της για την αναπτυξιακή συνεργασία και τις εμπορικές της προτιμήσεις.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα επιδιώξει να αποφύγει μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον λαό της Μιανμάρ/Βιρμανίας, ιδίως εκείνους που βρίσκονται υπό τις πλέον ευάλωτες συνθήκες.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφίες: Jesse Schoff

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.