Ικανοποίηση του Συμβουλίου για το πακέτο σχεδόν 36 δισ. € υπέρ των ευάλωτων εταίρων παγκοσμίως

Τετάρτη, 10 Ιούνιος, 2020 | NEA

Source: EC - Audiovisual Service

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει τον ηγετικό της ρόλο για την επίτευξη παγκόσμιων λύσεων για την κρίση του κορωναϊού. Στηρίζουμε τους εταίρους μας. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ολοκληρωθεί σύντομα η δέσμη μέτρων «Team Europe», δήλωσε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Οι υπουργοί ανάπτυξης της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης, στις 8 Ιουνίου 2020, για να συζητήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή της δέσμης μέτρων «Team Europe», η οποία δρομολογήθηκε στις 8 Απριλίου 2020 προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες εταίροι στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των κοινωνικοοικονομικών της επιπτώσεων.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση ότι το ποσό που κινητοποιήθηκε για τη δέσμη μέτρων της Team Europe ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 36 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή στήριξης στις χώρες εταίρους της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας, τη διευκόλυνση της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης, τη διασφάλιση της ροής των αγαθών και την επένδυση στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε επίσης η έγκριση συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από την «Team Europe» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πριν από τη συζήτηση, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ενημέρωσε τους υπουργούς για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 όσον αφορά τη διασφάλιση του συντονισμού και της παροχής βοήθειας σε παγκόσμιο επίπεδο στις πιο ευάλωτες χώρες.

– Αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από την «Team Europe» σε παγκόσμιο επίπεδο: Το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την κινητοποίηση σχεδόν 36 δισ. ευρώ και εγκρίνει συμπεράσματα (δελτίο Τύπου, 8 Ιουνίου 2020)

– Βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών (Ανάπτυξη), 8 Απριλίου 2020

– Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί τη δέσμη μέτρων «Team Europe» για τη στήριξη των χωρών εταίρων με ποσό που υπερβαίνει τα 20 δισ. €

Στο πλαίσιο των θεμάτων επικαιρότητας, οι υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για μια νέα εταιρική σχέση ΕΕ-ΑΚΕ μετά το 2020.

Ενημερώθηκαν επίσης για τη μελλοντική χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη γειτονία, η οποία προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Πηγή : Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Φωτογραφία από : Ευρωπαϊκή Επιτροπή

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.