Η Επιτροπή στηρίζει έρευνα ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του κορονοϊού με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων

Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος, 2020 | NEA

Photo by Louis Reed on UnsplashΣήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με 4 εκατ. ευρώ το νέο ερευνητικό έργο SUPPORT-E, το οποίο θα συντονίσει τις προσπάθειες διακρίβωσης του κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (δηλ. πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανέρρωσαν από τη νόσο COVID-19) αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Επιτροπής για συνεισφορά  1 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία σχετικά με τον κορονοϊό, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και προορίζεται για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών και διαγνωστικών μέσων για την πρόληψη της διασποράς του ιού.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Η χρήση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και έχουν αναπτύξει ανοσολογική απόκριση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη οδό για τη θεραπεία της νόσου, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Η Επιτροπή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο υποστηρίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες για την ενίσχυση των στοιχείων και την αξιολόγηση των προοπτικών αυτής της θεραπείας, καθώς και για να διασφαλιστεί ότι δεν έχει σοβαρές ανεπιθύμητες συνέπειες».

Το έργο SUPPORT-E, πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA), με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων και κλινικών κέντρων που διαθέτουν παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας και βρίσκονται σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις πραγματοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη μελέτες σχετικά με τις μεταγγίσεις πλάσματος αναρρωσάντων. Έτσι θα συμβάλει στη διακρίβωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους αλλά και στην καλύτερη κατανόηση του ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε μετάγγιση και με ποιο τρόπο και του πώς πρέπει να ελέγχονται και να επιλέγονται οι αιμοδοσίες ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη έκβαση της θεραπείας.

Το έργο εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων έρευνας και καινοτομίας και συμπληρώνει την υγειονομική πολιτική και δραστηριότητες που συντονίζει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Πηγή: ec.europa.eu/commission

Photo by Louis Reed on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.