Δήλωση της επιτρόπου κ. Γιούροβα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα θύματα εγκληματικών πράξεων

Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος, 2019 | NEA

Όλοι μας μπορεί να πέσουμε θύματα εγκληματικής πράξης. Ωστόσο, δεν καταγγέλλονται όλες οι εγκληματικές πράξεις από τα θύματά τους: στα 25 εκατομμύρια εγκλήματα που καταγγέλλονται στην ΕΕ υπολογίζουμε ότι αναλογούν άλλα 75 εκατομμύρια εγκλήματα τα οποία δεν καταγγέλλονται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτή την πρακτική. Τα θύματα συχνά δεν πηγαίνουν στην αστυνομία, γιατί φοβούνται τον δράστη ή φοβούνται μήπως υποστούν αρνητικές συνέπειες στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας.

Σήμερα στην ΕΕ κάθε θύμα εγκληματικής πράξης απολαμβάνει μια σειρά σαφών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης της εγκληματικής πράξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, η οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2015, παρέχει το δικαίωμα της αναγνώρισης και της μεταχείρισης με σεβασμό, επαγγελματισμό και χωρίς διακρίσεις. Ο βασικός στόχος αυτών των υψηλών προτύπων είναι να προστατεύονται τα θύματα από το ενδεχόμενο να υποστούν πρόσθετες βλάβες στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας.

Τρία χρόνια μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην έχουν μεταφέρει πλήρως τους συγκεκριμένους ενωσιακούς κανόνες. Η Επιτροπή έχει αναγάγει τη μεταφορά της οδηγίας σε προτεραιότητα και είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της στην πράξη.

Θα μεριμνήσω ώστε αυτοί οι ενωσιακοί κανόνες να εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ένωση. Θα λάβω κάθε αναγκαίο μέτρο, ακόμη και νομικές ενέργειες. Όπου κι αν ζείτε, απ’ όπου κι αν προέρχεστε, αν πέσετε θύμα εγκληματικής πράξης στην Ευρώπη, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεστε.»

Ιστορικό

Η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα θύματα εγκληματικών πράξεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της βίας και την παροχή βοήθειας στα θύματα εγκληματικών πράξεων:

-Από τον Νοέμβριο του 2015 η οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων καθορίζει μια σειρά σαφών δικαιωμάτων για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, καθώς και υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων στην πράξη.

-Τον Μάρτιο του 2017 η ΕΕ θέσπισε κανόνες για να ενισχύσει τα δικαιώματα των θυμάτων της τρομοκρατίας. Οι νέοι κανόνες θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Εννέα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

-Τον Οκτώβριο του 2017 η κ. Ζοέλ Μιλκέ διορίστηκε ειδική σύμβουλος του προέδρου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Ο ρόλος της είναι να συμβουλεύει την Επιτροπή πώς να προωθεί την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της τρομοκρατίας, και σύντομα θα υποβάλει σχετική έκθεση.

-Τον Φεβρουάριο του 2018 η επίτροπος κ. Γιούροβα έλαβε μέρος στη συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τα δικαιώματα των θυμάτων. Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της προστασίας των θυμάτων, δεν εφαρμόζονται πάντοτε ορθά οι κανόνες για τα δικαιώματα αυτών των προσώπων.

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.