Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Η αδυναμία μιας χώρας μπορεί να έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες

Δευτέρα, 18 Ιούνιος, 2018 | NEA

Αύξηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ, ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Το εύρος των διαδικτυακών επιθέσεων είναι μεγάλο, από τις συσκευές και το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, μέχρι τα νοσοκομεία, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και τον στρατό. Η έκθεση που συζητείται στην ολομέλεια Ιουνίου καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την άμυνα τους στον κυβερνοχώρο και να αυξήσουν τη συνεργασία τους..

Συζητήσαμε με τον εισηγητή της έκθεσης, Ούρμας Παέτ (Φιλελεύθεροι, Εσθονία), για την κατάσταση στην ΕΕ και πώς μπορεί να βελτιωθεί η άμυνα απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις με περισσότερη συνεργασία.

Επίσης, παρακολουθήστε ζωντανά τη συνέντευξη του στο Facebook  την Τρίτη 12 Ιουνίου στις 15.30 και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας.

Αν βαθμολογούσατε την άμυνα της ΕΕ στο διαδίκτυο σε μία κλίμακα από το 1 έως το 5, με το 1 να είναι το άριστα και το 5 το πολύ κακό, τι βαθμό θα βάζατε στην ΕΕ και γιατί;

Όντας λίγο αισιόδοξος, θα έβαζα 2. Η κατάσταση δεν είναι κακή, αλλά μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Το σημαντικό είναι ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο είναι ευθύνη των κρατών-μελών. Αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΕ είναι να πιέσει για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών, προκειμένου να αναπτύξουν ενιαίες δομές για την καταπολέμηση του εγκλήματος και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, να παραμένουν έτοιμοι για δράση εάν χρειαστεί και να προσφέρουν μια πλατφόρμα συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες. Η άμυνα του διαδικτύου είναι διεθνής και αλληλένδετη, έτσι, εάν ένα κράτος μέλος είναι πολύ αδύναμο, αυτό θα μπορούσε δυστυχώς να βλάψει όλους τους άλλους.

Ποιο συγκεκριμένο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ για την ασφάλεια του διαδικτύου;

Ο ρόλος της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη προκειμένου να δημιουργήσουν παρόμοιες δομές που θα διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους και θαμοιράζονται τις γνώσεις και τις πληροφορίες τους, εξετάζοντας τη συνολική εικόνα της Ευρώπης. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε περισσότερες από 100.000 ειδικούς που να μπορούν να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις.

Η άμυνα στο διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. Ο κυβερνοχώρος εντάχθηκε στους κλασσικούς στρατιωτικούς τομείς άμυνας όπως ο αέρας, η θάλασσα και η στεριά.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για απειλές στον κυβερνοχώρο σκέφτονται περισσότερο την κακή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων και την ασφάλεια στις διαδικτυακές τους πληρωμές. Η έκθεση σας επικεντρώνεται ωστόσο, στην στρατιωτική πλευρά της διαδικτυακής ασφάλειας. Υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αφορούν τους πολίτες;

Αυτή η έκθεση μιλά για την άμυνα του διαδικτύου, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ της ασφάλειας και της άμυνας στο διαδίκτυο. Όλα τα σύγχρονα συστήματα στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τους υπολογιστές. Αν γινόταν μια επιτυχημένη κυβερνο-επίθεση, για παράδειγμα, εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είχε θανατηφόρες συνέπειες. Βρισκόμαστε στα όρια μεταξύ στρατιωτικού και πολιτικού, δημόσιου και ιδιωτικού. Το περασμένο καλοκαίρι χτυπήθηκαν τα βρετανικά νοσοκομεία και ήταν απλά θέμα τύχης το ότι δεν πέθανε κανείς. Πιθανές επιθέσεις στα συστήματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ή των σιδηροδρομικών συστημάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση. Δεν αρκεί να αμύνεσαι απλώς, μερικές φορές είναι σημαντικό και να δραστηριοποιείσαι, για παράδειγμα, όταν ξέρεις από πού προέρχονται οι επιθέσεις.

Να αναμένουμε ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα γίνουν ένα συνηθισμένο φαινόμενο; Επίσης οι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση για να αντιδράσουν;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί για τις δικές του πληροφορίες και τη δική του διαδικτυακή «υγιεινή», πως δηλαδή συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο. Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί πρέπει να παραδεχτούν τις πιθανές συνέπειες των κινδύνων που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Σύνδεσμοι:

-Facebook live με τον Ουρμάς Παέτ. 14 Ιουνίου στις 15.30 

-Δελτίο Τύπου από τη ψηφοφορία της επιτροπής  

-Cyber-attacks: Not just a phantom menace (EPRS)

Πηγή: europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.