Απάτη ΦΠΑ (βίντεο): Πώς 50 δισεκατομμύρια ευρώ κλέβονται από τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών κάθε χρόνο

Τρίτη, 10 Οκτώβριος, 2017 | Πολυμέσα

Στο νέο βίντεο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί  εξηγεί πώς 50 δισεκατομμύρια ευρώ κλέβονται από τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών κάθε χρόνο, αντί να χρησιμοποιούνται για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την οικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων ή την επένδυση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όταν τα σύνορα καταργήθηκαν για εμπορεύματα πριν από 24 χρόνια για τη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη μέλη δεν θέλησαν να υιοθετήσουν ένα ευρωπαϊκό καθεστώς ΦΠΑ. Αυτό εξηγεί πώς – ακόμη και σήμερα – μία πώληση μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Αυτό είναι παράλογο και επέτρεψε να υπάρξει απάτη σε μια συγκλονιστική και άνευ προηγουμένου κλίμακα. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να εξασφαλιστεί ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται επίσης στις διασυνοριακές συναλλαγές, όπως συμβαίνει στις εγχώριες πωλήσεις. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς ΦΠΑ όταν τα εμπορεύματα διασχίζουν τα σύνορα. Μαζί, ας σταματήσουμε την απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Το βίντεο καταγράφηκε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις – αγγλικά και γαλλικά. Οι υπότιτλοι είναι διαθέσιμοι σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Τελευταία Νέα από europa.eu
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.