8 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα των Ρομά

Κυριακή, 8 Απρίλιος, 2018 | NEA

Δήλωση του πρώτου Αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και των Επιτρόπων κ. Μαριάν Τίσεν, κ. Βιέρα Γιούροβα, κ. Κορίνα Κρέτσου και κ. Γιοχάνες Χαν.

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς και οι Επίτροποι κ. Μαριάν Τίσεν, κ. Βιέρα Γιούροβα, κ. Κορίνα Κρέτσου και κ. Γιοχάνες Χαν προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η ίση μεταχείριση, αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες μειονότητες στην ΕΕ και στις γειτονικές της χώρες -η κοινότητα των Ρομά- εξακολουθεί να μην απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα αυτά. Οι κοινότητες των Ρομά δεν υποφέρουν μόνο από προκαταλήψεις, δεν υφίστανται μόνο διακρίσεις και περιθωριοποίηση, αλλά πολλές φορές δεν έχουν καν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το πόσιμο νερό, η αποχέτευση και τα τρόφιμα. Το 80 % των Ρομά διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Η κατάσταση αυτή πλήττει πρώτα απ’ όλα τους Ρομά αλλά επίσης σπιλώνει τις δημοκρατικές μας κοινότητες.

Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά αποτελεί επομένως ευκαιρία αξιοποίησης του θετικού έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των Ρομά και επιβολής της ένταξής τους σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και χώρες. Πρόσφατα, σημειώθηκαν ορισμένα θετικά αποτελέσματα, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, μένουν όμως να γίνουν ακόμη πολλά.

Η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν συμμετάσχουμε όλοι, σε όλα τα επίπεδα. Καλούμε, επομένως, τα κράτη μέλη και τους εταίρους μας στη διαδικασία διεύρυνσης να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή και να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση κατά των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης των Ρομά, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη της συμμετοχής και της εκπροσώπησης των Ρομά στα δημόσια πράγματα.

Οι Ρομά ζουν στην Ευρώπη εδώ και πάνω από 700 χρόνια. Η ιστορία και ο πολιτισμός των Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολύμορφης ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς. Οι κοινότητες των Ρομά δικαιούνται να έχουν ίση μεταχείριση και να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα ως Ευρωπαίοι. Σε τελική ανάλυση, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριλαμβάνουμε στις κοινωνίες μας τις πιο ευάλωτες μειονότητές μας αποτελεί ουσιώδες κριτήριο για την ευρωπαϊκή μας δημοκρατία.»

Ιστορικό

Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι αριθμούν 6 εκατομμύρια μέλη που ζουν στην ΕΕ και 4 εκατομμύρια μέλη που ζουν στις χώρες της διεύρυνσης (Μαυροβούνιο, Σερβία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία).

Η κοινότητα αυτή αντιμετωπίζει από πολύ παλιά ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Το 80 % των Ρομά διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο του 17 % που διατρέχει κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει εδώ και καιρό την ανάγκη για ανάληψη δράσης, έχει δε καλέσει τα κράτη μέλη από το 2011 να χαράξουν εθνικές στρατηγικές για την ένταξη των Ρομά. Η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως εκθέσεις σχετικά με την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών.

Το 2017 η Επιτροπή ξεκίνησε μια συνολική αξιολόγηση του πλαισίου της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά μέχρι το 2020 που αφορά τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2011. Από τα πρώτα συμπεράσματα προκύπτει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης, μένουν όμως να γίνουν ακόμη πολλά για να επιτύχουν οι μελλοντικές προσπάθειες κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των Ρομά.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω των επενδύσεών της σε έργα υγειονομικής περίθαλψης, απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης. Το πρόγραμμα ROMACT, πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρέχει επίσης βοήθεια στην κοινότητα των Ρομά, υποστηρίζοντας τις τοπικές αρχές σε 115 δήμους σε θέματα σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης πολιτικών και στη διαμόρφωση δημόσιων υπηρεσιών για τη δημιουργία μιας περισσότερο συμπεριληπτικής κοινωνίας για τους Ρομά. Περίπου 65.000 άνθρωποι επωφελούνται από το πρόγραμμα αυτό.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τις ευρωπαϊκές κεντρικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων από τις 8 έως τις 12 Απριλίου σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί: η αθιγγανοφοβία εμπόδιο στην ένταξη των Ρομά.

Δελτίο Τύπου σχετικά με τον αριθμό των Ρομά που ζουν όπως οι κάτοικοι των φτωχότερων χωρών του κόσμου

Ενημερωτικό γράφημα σχετικά με τα εμπόδια ένταξης που αντιμετωπίζουν οι Ρομά

Δελτίο Τύπου σχετικά με την αξιολόγηση του πλαισίου της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά έως το 2020

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ένταξη των Ρομά

Πρόγραμμα ROMACT για τις τοπικές αρχές

Η ομιλία της επιτρόπου κ. Βιέρα Γιούροβα για το κλείσιμο της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος και της έκθεσης για τους Ρομά

H Δήλωση στον ιστότοπο της ΕΕ

Πηγή: ec.europa.eu

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.