Πληθώρα Βραβείων Νόμπελ για ερευνητές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ

Τρίτη, 14 Ιούλιος, 2015 | NEA

Σε τέσσερις από τις έξι κατηγορίες του Βραβείου Νόμπελ, στους βραβευθέντες ήταν ένας ή περισσότεροι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ το 2014.

Το Βραβείο Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε από κοινού σε έναν χημικό που λάμβανε χρηματοδότηση από την ΕΕ, τον καθηγητή Stefan W. Hell, ο οποίος έλαβε ατομική υποτροφία μεταδιδακτορικού επιπέδου το 1996 για το έργο αυτό από το τέταρτο πρόγραμμα-πλαίσιο (1994-1998).

Το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκε στον καθηγητή Jean Tirole για το έργο του σχετικά με την ανάλυση του ανταγωνισμού και του τρόπου με τον οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να αποτρέπονται μονοπωλιακές συμπεριφορές και να προστατεύονται οι καταναλωτές. Ό καθηγητής Tirole έλαβε πενταετή επιχορήγηση προηγμένης έρευνας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ) το 2009.

Για το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική υπήρξε συνεργασία μεταξύ του βραβευθέντος δρα Hiroshi Amano και του έργου «Hybrid photonics where different classes of emitting materials are combined in nanostructures to produce energy efficient lighting devices», στο πλαίσιο του δικτύου αρχικής κατάρτισης «Μαρία Κιουρί», το 2011.

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής για το 2014 απονεμήθηκε κατά το ένα ήμισυ στον κ. John O’Keefe και κατά το άλλο ήμισυ από κοινού στο ζεύγος May-Britt Moser και Edvard I. Moser, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με κύτταρα που συνιστούν σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο. Τόσο η κ. May-Britt Moser όσο και ο κ. Edvard Moser έλαβαν επιχορηγήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ), ενώ και οι τρεις ερευνητές συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Πηγή: Γενική Έκθεση για τη Δραστηριότητα της ΕΕ το 2014

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.