Έκθεση για την ποιότητα των θαλασσών στην Ευρώπη

Τρίτη, 30 Ιούνιος, 2015 | NEA

Η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γαλάζια ανάπτυξη έχει ως στόχο να αξιοποιήσει περαιτέρω τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών ωκεανών, θαλασσών και των ακτών σχετικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος δείχνει ότι, παρά ορισμένες βελτιώσεις, ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τις θάλασσές μας δεν είναι βιώσιμος και απειλεί όχι μόνο την παραγωγικότητα των θαλασσών μας, αλλά και την ευημερία μας. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η αλλαγή του κλίματος ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες, οι σωρευτικές επιπτώσεις στις οποίες απειλούν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Σε συνάρτηση με τους στόχους της ΕΕ για τη γαλάζια ανάπτυξη, οι οποίοι στοχεύουν σε βιώσιμη και μεγαλύτερης έκτασης χρήση των θαλασσών, η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος εξετάζει αν και κατά πόσο η ΕΕ εκπληρώνει στόχους της πολιτικής της για την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Από την αλιεία μέχρι την παράκτια παραγωγή ενέργειας, και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η ΕΕ διαθέτει μια σειρά από πολιτικές που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και τη ρύθμιση της αειφόρου χρήσης των θαλασσών της Ευρώπης. Η οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, που υιοθετήθηκε το 2008, έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συνοχή μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ και θέτει τρεις στόχους για τις θάλασσες της Ευρώπης: να είναι «παραγωγικές», «βιώσιμες» και «καθαρές». Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι αν και οι θάλασσες της Ευρώπης μπορούν να θεωρηθούν παραγωγικές, δεν μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμες και καθαρές.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τί θα συνιστούσε διαχείριση οικοσυστήματος στο θαλάσσιο πλαίσιο και πώς θα βελτιώσουμε τις γνώσεις μας, καθώς και το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.