Ζάπινγκ στην ολομέλεια του Οκτωβρίου 2016: ΔτΜ 21, Συρία, οι αμβλώσεις στην Πολωνία

Παρασκευή, 7 Οκτώβριος, 2016 | Πολυμέσα

Η κύρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η σύγκρουση συμφερόντων των Επιτρόπων, η φρίκη στη Συρία και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση πυροδότησαν έντονες συζητήσεις στο Στρασβούργο.

Ban Ki-moon. Κύριε Γενικέ Γραμματέα πρώτα από όλα σας ευχαριστούμε για αυτά τα δέκα χρόνια. Και κυρία πρόεδρε καλώς ήρθατε. Χαίρομαι που βρήκατε το δρόμο για το Κοινοβούλιο. Ακόμα υπάρχει μια πρόσκληση στο γραφείο σας από την εξεταστική επιτροπή EMIS οπότε ελπίζω να μάθατε τον δρόμο πια. Η ΕΕ είναι περήφανη που διαθέτει ένα μακρύ ιστορικό ηγεσίας στην κλιματική αλλαγή. Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν και παγκόσμιες λύσεις. Η Γη δεν μας ανήκει. Εμείς της ανήκουμε. Έχουμε καθήκον να την διαφυλάξουμε και να την περάσουμε στα παιδιά μας.

Η ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με αυτό και δεν θα πρέπει να κυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα.

Επιβάλλεται να αποφεύγονται όλες οι περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Και ξέρουμε πως η εμπιστοσύνη αυτή έχει διαταραχθεί. Οι πολίτες έχουν την αίσθηση πως για κάποιες κοινωνικές ομάδες, για όσους βρίσκονται εκεί ψηλά ισχύουν εντελώς διαφορετικοί κανόνες και νόμοι από ότι για τους απλούς πολίτες. Ίσως η μόνη διαφορά μεταξύ αυτής της συνόδου κορυφής και των προηγούμενων ήταν πως αυτή τη φορά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Και ενώ νοσοκομεία, σχολεία και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας βομβαρδίζονται η ηγεσία της ΕΕ ακόμα χωλαίνει στη διαπραγμάτευση ειρήνης. Πρέπει να δείξουμε κόκκινη κάρτα στη Ρωσία, δηλαδή να επιβάλλουμε στρατηγικές κυρώσεις και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Στη Συρία όλα έχουν να κάνουν με τη δίψα για εξουσία, όπως στην Ουκρανία. Δίψα για εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. Αληθεύει πως οι νόμοι για τις αμβλώσεις συντάσσονται από τις εθνικές κυβερνήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει λόγο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα. Το αίσθημα που κυριαρχεί εδώ όταν όλοι αυτοί οι εξαίρετοι, άνδρες, ειδικοί μιλούν για το σώμα μας είναι πως συμφωνούμε με τις γυναίκες στην Πολωνία πως δεν είμαστε εκκολαπτήρια.

Προσωπικά θεωρώ πως η συζήτηση δεν έχει βάση. Θέλετε να συζητήσετε ένα νόμο που δεν υπάρχει και να εκφράσετε απόψεις για ένα ζήτημα στο οποίο δεν έχει δικαιοδοσία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σήμερα θα χρησιμοποιήσω το χρόνο που έχω για να μιλήσω για να βοηθήσω να ακουστούν φωνές που συχνά αγνοούνται και παραβλέπονται στη συζήτηση. Και αυτές είναι των θαρραλέων Πολωνών ακτιβιστών που αγωνίζονται στους δρόμους στο κοινοβούλιο και παντού στην Πολωνία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Απαιτούμε σεβασμό της αξιοπρέπειά μας, της σωματικής μας ακεραιότητας και του δικαιώματός μας στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και υγείας.

Πηγή: europarltv.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.