Ξένες γλώσσες στο σχολείο: Διαγωνισμός Juvenes Translatores 2012

Παρασκευή, 7 Σεπτέμβριος, 2012 | ΔιαγωνισμοίΕκδηλώσεις

Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν από τις 3 Σεπτεμβρίου 2012 να δηλώσουν συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό νέων μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό με την ονομασία «Juvenes Translatores», στον οποίο πέρυσι πήραν μέρος 3.000 και πλέον μαθητές από όλην την ΕΕ.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής τους ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας http://ec.europa.eu/translatores/.

Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 20 Οκτωβρίου.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα γίνει κλήρωση ώστε να επιλεγούν τα σχολεία που θα κληθούν να συμμετάσχουν. Τα σχολεία που θα επιλεγούν (22 σχολεία από την Ελλάδα σε σύνολο 750 περίπου σχολείων από ολόκληρη την ΕΕ) πρέπει να δηλώσουν από 2 έως 5 μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός, που διανύει ήδη το έκτο έτος του, θα διεξαχθεί σε όλα τα σχολεία ταυτόχρονα στις 27 Νοεμβρίου. Απευθύνεται σε μαθητές, ανεξαρτήτως ιθαγενείας, που έχουν γεννηθεί το 1995 και οι οποίοι θα κληθούν να μεταφράσουν ένα μονοσέλιδο κείμενο επιλέγοντας έναν από τους 506 πιθανούς γλωσσικούς συνδυασμούς μεταξύ των 23 επίσημων γλωσσών της ΕΕ. Φέτος το θέμα των προς μετάφραση κειμένων θα είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Ευρωπαϊκού έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών».

Τα κείμενα θα βαθμολογηθούν από μεταφραστές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα επιλέξουν έναν νικητή ανά χώρα. Τον Απρίλιο του 2013 όλοι οι νικητές θα προσκληθούν στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν το βραβείο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες ή επικοινωνήστε μαζί μας.

Ιστότοπος του διαγωνισμού: http://ec.europa.eu/translatores/

Facebook: JuvenesTranslatores

Twitter: @translatores

ΓΔ Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://ec.europa.eu/dgs/translation/

                   Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.