Ξεκίνησε η υποβολή υποψηφιοτήτων για το βραβείο προσβασιμότητας για τις ευρωπαϊκές πόλεις!

Παρασκευή, 3 Ιούνιος, 2016 | Eκδηλώσεις στην ΕΕΒραβεία

 

Οι πόλεις της ΕΕ με περισσότερους από 50.000 κατοίκους καλούνται να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016 (μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών).

 

Ο διαγωνισμός για το βραβείο «Access City Award 2017», το ευρωπαϊκό βραβείο για τις πόλεις που είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία και στους ηλικιωμένους, προκηρύχθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πόλεις της ΕΕ με περισσότερους από 50.000 κατοίκους καλούνται να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016 (μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών).

Φέτος, τα βραβεία θα απονεμηθούν σε πέντε πόλεις της ΕΕ, κατά την ετήσια διάσκεψη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ημέρας των ατόμων με αναπηρία που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 29 Νοεμβρίου 2016. Οι νικήτριες πόλεις θα επιβραβευτούν για τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, όπως οι εγκαταστάσεις στέγασης, οι χώροι παιχνιδιού, το εργασιακό περιβάλλον, οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι τεχνολογίες επικοινωνιών. Το Access City Award διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό φόρουμ ατόμων με αναπηρία.

Η έβδομη διοργάνωση του Access City Award θα περιλαμβάνει το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βραβείο, καθώς και δύο ειδικές μνείες:

-Η ειδική μνεία για την «πρόσβαση στην εργασία» θα επιβραβεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πόλεις προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία και καθιστούν προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία την ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αφορά  πρωτοβουλίες για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με αναπηρία, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας στους χώρους εργασίας ή στα μέσα μεταφοράς, ώστε να διασφαλίζεται ότι κάθε τμήμα της διαδρομής από το σπίτι έως τον χώρο εργασίας είναι προσβάσιμο.

-Η ειδική μνεία για τις «προσβάσιμες έξυπνες πόλεις» θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες των πόλεων να διασφαλίσουν ότι γίνονται έξυπνες, εξαλείφοντας τους αποκλεισμούς, και ιδιαίτερα διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογίες τους, τα περιβάλλοντα χρήστη και οι συναφείς υπηρεσίες είναι προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία, χάρη σε μια προσέγγιση «σχεδιασμού για όλους».

80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ

Υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην ΕΕ. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της ΕΕ, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Συνεπώς, καταδεικνύεται ολοένα και πιο σημαντική η δημιουργία ενός περιβάλλοντος εντός του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Από το 2010, το βραβείο Access City Award επιβραβεύει τις πόλεις για τη δημιουργία ενός πιο προσβάσιμου περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς της ζωής. Τα τελευταία έξι χρόνια, περισσότερες από 250 πόλεις έχουν υποβάλει υποψηφιότητες για το βραβείο και 33 έχουν βραβευτεί. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται εξαιρετικά παραδείγματα έργων, τα οποία αποδεικνύουν τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση των πόλεων.

Το βραβείο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα συμβάλλει στην εξάλειψη των πολυάριθμων εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους κατά τη χρήση των μέσων μεταφοράς, την πρόσβαση σε πληροφορίες ή την ανεξάρτητη διαβίωση.

Το βραβείο Access City Award περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύ φάσμα καλυπτόμενων πρωτοβουλιών και πολιτικών: από πολιτικές για τις προσβάσιμες εγκαταστάσεις στέγασης, έως τους χώρους παιχνιδιού, τους χώρους εργασίας και τις δημόσιες μεταφορές, κάθε πτυχή της ζωής στην πόλη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές μεταβολές.

Ο διαγωνισμός παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στις δημόσιες αρχές να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά των πόλεών τους από πλευράς προσβασιμότητας και να προβούν στις κατάλληλες βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προσβασιμότητα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Στρατηγικής για την αναπηρία 2010-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια για όλους.

Ποιες πόλεις κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια;

Την έκτη χρονιά, το Μιλάνο (Ιταλία) ήταν ο νικητής του βραβείου Access City Award 2016. Το Βισμπάντεν (Γερμανία) έλαβε το δεύτερο βραβείο, ως αναγνώριση των προσπαθειών του για τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης σε όλους τους πολίτες της, η Τουλούζη (Γαλλία) κέρδισε το τρίτο βραβείο, καθώς και την πρώτη ειδική μνεία ως «έξυπνη πόλη» για τη δέσμευσή της απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους της πόλης μέσω της τεχνολογίας και για τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας για αυτόν τον σκοπό. Η Βάασα (Φινλανδία) έλαβε ειδική μνεία για τη δέσμευσή της για τη βελτίωση του εργασιακού της περιβάλλοντος για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία και το Καποσβάρ (Ουγγαρία) έλαβε ειδική μνεία για τη δέσμευσή του για τη βελτίωση.

Την πέμπτη χρονιά, ο νικητής ήταν το Μπόρας (Σουηδία). Το Ελσίνκι(Φινλανδία) πήρε το δεύτερο βραβείο καιτο τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα(Σλοβενία). Το Λογρόνιο (Ισπανία) τιμήθηκε με ειδική μνεία στην κατηγορία δομημένου περιβάλλοντος και δημόσιων χώρων, η Βουδαπέστη (Ουγγαρία) έλαβε ειδική μνεία για το έργο της στον τομέα των μέσων μεταφοράς. Η Αρόνα (Ισπανία) και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική μνεία για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Την τέταρτη χρονιά, ο νικητής του 2014 ήταν το Γκέτεμποργκ (Σουηδία). Η Γκρενόμπλ (Γαλλία) έλαβε το δεύτερο βραβείο, το Πόζναν (Πολωνία) το τρίτο βραβείο, ενώ τιμήθηκε με ειδική μνεία το Μπέλφαστ (ΗΒ), η Δρέσδη (Γερμανία), το Μπούργκος και η Μάλαγα (Ισπανία).

Την τρίτη χρονιά, το βραβείο απονεμήθηκε στο Βερολίνο (Γερμανία).  Η Νάντη (Γαλλία) και η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν οι άλλες δύο επικρατέστερες πόλεις, ενώ με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Παμπλόνα (Ισπανία) για το δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους, η Γκντύνια (Πολωνία) για τις μεταφορές και τις συναφείς υποδομές, το Μπιλμπάο (Ισπανία) για τις πληροφορίες και τις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, και το Ταλάτ (Ιρλανδία) για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Τη δεύτερη χρονιά, νικήτρια αναδείχθηκε η αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Κρακοβία (Πολωνία), το Μάρμπουργκ (Γερμανία) και το Σανταντέρ (Ισπανία). Με ειδική μνεία τιμήθηκαν η Τεράσα (Ισπανία), η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το Όλομουτς (Τσεχική Δημοκρατία) και η Γκρενόμπλ (Γαλλία).

Την πρώτη χρονιά του θεσμού, το 2010, το βραβείο απονεμήθηκε στην ισπανική πόλη Άβιλα. Οι τρεις άλλες πόλεις που προκρίθηκαν ήταν η Βαρκελώνη (Ισπανία), η Κολωνία (Γερμανία) και το Τούρκου (Φινλανδία).

Πώς υποβάλλονται οι συμμετοχές;

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας το έντυπο ηλεκτρονικής αίτησης (στα αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά) το αργότερο έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016. Επεξηγηματικό σημείωμα και οι όροι συμμετοχής είναι διαθέσιμα σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ εδώ.

Πώς επιλέγονται οι υποψήφιοι;

Έως και τρεις πόλεις θα επιλεγούν από εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν, αυτοί οι εθνικοί υποψήφιοι θα αξιολογηθούν από μια ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο Access City Award:

Θα θέλατε τα έργα της πόλης σας να εμφανίζονται στο επόμενο φυλλάδιο του Access City Award.

Εάν θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες και τις δράσεις σας με άλλες πόλεις, διαβάστε περισσότερα σχετικά με το βραβείο Access City Award εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης.

Πηγή: ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.