Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι υποψηφιότητες

Δευτέρα, 10 Οκτώβριος, 2016 | ΒραβείαΕκδηλώσεις

20160913pht42480_originalΟ δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοι του, υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης και της σκέψης στην Τουρκία, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev, οι Γιαζίντι επιζήσασες και δημόσιοι συνήγοροι Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar και ο ερευνητής Ilham Tohti, είναι οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι:

– Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Can Dündar, ο οποίος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για “αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών”, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίων του και σήμερα ζει εξόριστος. Ο Cumhuriyet Can Dündar προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων, από την Ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

-Ο Mustafa Dzhemilev, πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Κατάφερε να επιστρέψει όταν ήταν πια 45 ετών. Σήμερα , μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η είσοδος στην Κριμαία. Ο κ. Dzhemilev, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών.

Η Nadia Murad Basee και η Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το ΙΚ. Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστικαν από το Ισλαμικό Κράτος το καλοκαίρι του 2014. Οι δυό τους είναι είναι μεταξύ των χιλιάδων Γιαζίντι κοριτσιών και γυναικών, που απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι. Έχουν προταθεί από τους Σοσιλιστές, ενώ η Nadia Murad Basee έχει προταθεί ξεχωριστά και από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων.

Ο Ilham Tohti, συνήγορος της μειονότητας των Ουιγούρων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της “απόσχισης”, ως συν-ιδρυτής της ιστοσελίδας Uyghur Online, που σχεδιάστηκε για την προώθηση της κατανόησης μεταξύ Ουιγούρων και Κινέζων Χαν. Προτάθηκε από τον ευρωβουλευτή Ilhan Kyuchyuk (Φιλελεύθεροι, Βουλγαρία) και από 42 ακόμα ευρωβουλευτές.

Οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 9.30 (ώρα Ελλάδος). Η ψηφοφορία για τους τρείς φιναλίστ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου, ενώ η ανακοίνωση του νικητή στις 27 Οκτωβρίου.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1998 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Πήγη : europarl.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.