Βραβείο κινηματογράφου LUX: οι ευρωβουλευτές και το κοινό επιλέγουν πλέον τη νικήτρια ταινία

Τρίτη, 24 Νοέμβριος, 2020 | Eκδηλώσεις στην ΕΕNEAΒραβείαΕκδηλώσεις

jeremy-yap-J39X2xX_8CQ-unsplashΤο βραβείο κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανανεώνεται για να φέρει ακόμα περισσότερες ευρωπαϊκές ταινίες σε ένα ακόμα ευρύτερο κοινό.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται για το κινηματογραφικό βραβείο LUX, που καθιερώθηκε πριν από 13 χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υποστηρίξει τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών. Από εδώ και στο εξής, το κοινό θα συμμετέχει άμεσα στην επιλογή της νικήτριας ταινίας. Επιπλέον, το ανανεωμένο βραβείο LUX ενώνει τις δυνάμεις του με την European Film Academy για να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό.

Νέες συνεργασίες, νέο σύστημα ψηφοφορίας και νέο χρονοδιάγραμμα

Για να σημάνει αυτές τις αλλαγές, το βραβείο αλλάζει όνομα: «Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού». Περισσότερες ταινίες θα συνοδεύονται από υποτίτλους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μόνο τρεις ταινίες θα διαγωνιστούν φέτος για το βραβείο.

«Μέχρι τώρα, το μήνυμα του βραβείου LUX ήταν ‘Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προσηλωμένο στον πολιτισμό’ και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το επίτευγμα», είπε η Σαμπίν Φερχάιεν, επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού, κατά τη διάρκεια του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, παρουσιάζοντας το νέο βραβείο. «Από εδώ και στο εξής, θέλουμε να μοιραστούμε το ταξίδι μας με νέους συνεργάτες. Θέλουμε να μοιραστούμε το βραβείο LUX με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους», τόνισε.

Ο πλήρης τίτλος του βραβείου LUX αντικατοπτρίζει τις ενισχυμένες συνεργασίες: «LUX – το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την European Film Academy, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas».

Βραβείο LUX: το νέο σενάριο

-Φθινόπωρο: Επιτροπή επιλογής, που απαρτίζεται από ειδικούς του κινηματογράφου, επιλέγει τις υποψήφιες ταινίες που θα συνοδευτούν από υποτίτλους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ

12 Δεκεμβρίου: ανακοινώνονται οι τρεις υποψήφιες ταινίες στα European Film Awards στο Βερολίνο

-Δεκέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021: το ευρωπαϊκό κοινό μπορεί να δει τις υποψήφιες ταινίες στους κινηματογράφους ή στο διαδίκτυo

Το κοινό και οι ευρωβουλευτές διαθέτουν το 50% των ψήφων και ψηφίζουν στο διαδίκτυο έως τις 11 Απριλίου 2021

28 Απριλίου 2021 η νικήτρια ταινία ανακοινώνεται κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι δεν αλλάζει;

Το βραβείο LUX εδραίωσε τη φήμη του επιλέγοντας ευρωπαϊκές κινηματογραφικές συμπαραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση και το διάλογο σχετικέ με τις αξίες μας. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Το βραβείο θα συνεχίσει να καθιστά τις ταινίες προσιτές στο ευρύ κοινό συνοδεύοντας τις διαγωνιζόμενες ταινίες με υποτίτλους.

Επιπλέον, το κόκκινο χαλί θα συνεχίσει να στρώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η τελετή απονομής θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του ΕΚ. Το μόνο που αλλάζει είναι η ημερομηνία: αντί να απονέμεται τον Νοέμβριο, το βραβείο θα απονέμεται τον Απρίλιο.

«Υποστηρίζουμε τον κινηματογράφο με υπερηφάνεια»

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε το μόνο Κοινοβούλιο του κόσμου που απονέμει κινηματογραφικό βραβείο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Ντάβιντ Σασόλι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Το νέο βραβείο αποτελεί βήμα προόδου για την υποστήριξη των έργων των καλλιτεχνών και των ευρωπαϊκών παραγωγών που πλήχθηκαν σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, τόνισε.

Η επίτροπος καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, τόνισε την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που το βραβείο LUX ανέδειξε με τις 130 ταινίες των προηγούμενών του εκδόσεων.

Μάθετε τι κάνει η ΕΕ για να υποστηρίξει τον πολιτιστικό τομέα εν μέσω της κρίσης του Covid-19.

Πηγή:europarl.europa.eu

Photo by: Jeremy Yap on Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.