Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς

Παρασκευή, 21 Οκτώβριος, 2022 | NEAΒραβείαΔιαγωνισμοίΕκδηλώσεις

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς / Europa Nostra κυκλοφόρησαν το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τότε διοικούνται από την Europa Nostra.
Τα Βραβεία γιορτάζουν και προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές που σχετίζονται με τη διατήρηση, τη διαχείριση, τον εθελοντισμό, την έρευνα, την εκπαίδευση και την επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης.

Οι στόχοι είναι:
– προώθηση υψηλών προτύπων πρακτικής διατήρησης·
– να τονωθεί η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
– να ενθαρρύνει περαιτέρω προσπάθειες μέσω της δύναμης του παραδείγματος.
Θα το επιτύχει αυτό δίνοντας δημόσια αναγνώριση σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες και βέλτιστες πρακτικές είτε από άτομα είτε από οργανισμούς, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Το 2023, τα Βραβεία θα τιμήσουν έως και 30 επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων θα απονεμηθούν έως και πέντε Grand Prix εντός θεματικών τομέων που είναι εγκάρσιες προς τις πέντε κατηγορίες βραβείων.
Οι νικητές θα λάβουν 10.000 € έκαστος. Κάποιος θα λάβει το βραβείο Public Choice.

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε καθεμία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Διατήρηση & Προσαρμοστική Επαναχρησιμοποίηση
Εξαιρετικά επιτεύγματα στη διατήρηση, την ανάπλαση και την προσαρμογή σε νέες χρήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών τοπίων.

Κατηγορία 2: Έρευνα
Καινοτόμα ερευνητικά έργα που οδηγούν σε απτά αποτελέσματα στη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή/και στη βελτίωση της πρόσβασης, της απόλαυσης και της κατανόησης των περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις κοινότητες.

Κατηγορία 3:  Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δεξιότητες
Έργα ή πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά με στόχο την προώθηση της μεταφοράς γνώσης, την ανάπτυξη ικανοτήτων ή/και την ενίσχυση παραδοσιακών ή νέων δεξιοτήτων και χειροτεχνιών που σχετίζονται με την κληρονομιά.

Κατηγορία 4: Συμμετοχή και Ευαισθητοποίηση Πολιτών
Εξαιρετικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που προάγουν την κοινωνική συνοχή, την ένταξη, τον πολυπολιτισμικό διάλογο και κατανόηση, καλλιεργούν την αίσθηση του τόπου και του ανήκειν, γιορτάζουν τη διαφορετικότητα και τις πολλαπλές ταυτότητες, καθώς και τονώνουν τη δέσμευση, την ιδιοκτησία και την αστική ευθύνη των πολιτών.

Κατηγορία 5: Πρωταθλητές κληρονομιάς
Άτομα ή οργανισμοί με επιρροή και έμπνευση, των οποίων η υποδειγματική δράση καταδεικνύει ένα εξαιρετικό επίπεδο αφοσίωσης, αντίκτυπου και συμμετοχής στα κοινά για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συμμετοχές μπορεί να σχετίζονται με υλική, άυλη ή ψηφιακή κληρονομιά. Το εύρος των συμμετοχών μπορεί να κυμαίνεται από μικρό έως μεγάλο, από τοπικό έως ευρωπαϊκό και διεθνές.
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν από τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορείτε ακόμα να υποβάλετε αίτηση για ένα βραβείο Europa Nostra εάν η χώρα σας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις επιλέξιμες χώρες.

Χώρες που είναι επιλέξιμες για τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς:
Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κόσοβο, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Τυνησία και Ουκρανία.

Χώρες που είναι επιλέξιμες μόνο για τα Βραβεία Europa Nostra:
Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Νήσοι Φερόες, Αγία Έδρα, Μολδαβία, Μονακό, Ρωσική Ομοσπονδία, Άγιος Μαρίνος, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Βραβεία:
Όλοι οι νικητήριες συμμετοχές λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό καθώς και μια χάλκινη επιτοίχια πλακέτα που θα τοποθετηθεί στο βραβευμένο κτίριο ή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μεταξύ των νικητών, πέντε έργα (ένα ανά κατηγορία) θα επιλεγούν ως νικητές Grand Prix και ένα θα λάβει το βραβείο Public Choice μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί μέσω του ιστότοπου Europa Nostra.
Οι βραβευθέντες του Grand Prix λαμβάνουν επίσης 10.000 ευρώ ο καθένας.

Προθεσμία: 25 Νοεμβρίου 2022.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

 

Πηγή και Φωτογραφία: programmes.eurodesk.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.