Βιώσιμη χρηματοδότηση: Η Επιτροπή εγκρίνει τα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας

Παρασκευή, 4 Αύγουστος, 2023 | NEA

The Berlaymont Building and European Flags Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τα ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας (ESRS), τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες που υπόκεινται στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD). Πρόκειται για ακόμηένα βήμα προόδου στην πορεία μετάβασης προς μια βιώσιμη οικονομία της ΕΕ.

Η κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, Επίτροπος αρμόδια για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Τα πρότυπα που εγκρίναμε σήμερα είναι φιλόδοξα και αποτελούν σημαντικό εργαλείο στήριξης του θεματολογίου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Με τα πρότυπα αυτά, αφενός περιορίζουμε τον φόρτο, στον οποίο υπόκεινται οι εταιρείες που υποβάλλουν εκθέσεις και, αφετέρου, παρέχουμε στις εταιρείες τη δυνατότητα να αναδείξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την υλοποίηση του θεματολογίου της Πράσινης Συμφωνίας και, συνεπώς, να έχουν πρόσβαση σε βιώσιμη χρηματοδότηση.»

Τα πρότυπα καλύπτουν όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της βιοποικιλότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρέχουν πληροφορίες στους επενδυτές ώστε να γνωρίζουν τι αντίκτυπο έχουν στη βιωσιμότητα οι εταιρείες στις οποίες επενδύουν. Στην εκπόνηση των προτύπων έχουν ληφθεί υπόψη και οι συζητήσεις με το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) και η πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο (Global Reporting Initiative — GRI), ώστε να διασφαλιστεί πολύ μεγάλος βαθμός διαλειτουργικότητας μεταξύ των προτύπων της ΕΕ και των παγκόσμιων προτύπων και να αποφευχθεί η περιττή διπλή υποβολή εκθέσεων από τις εταιρείες.

Οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων θα εφαρμοστούν σταδιακά στις διάφορες εταιρείες σε βάθος χρόνου.

Σύντομα θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο λεπτομερείς σχετικές ερωταπαντήσεις.

 

Πηγή και Εικόνα: greece.representation.ec.europa.eu

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.