Βενεζουέλα: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δευτέρα, 18 Ιανουάριος, 2021 | NEA

arnaud-jaegers-IBWJsMObnnU-unsplashΟι εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 2020 για την ανάδειξη της Εθνοσυνέλευσης στη Βενεζουέλα διενεργήθηκαν δυστυχώς χωρίς εθνική συμφωνία σχετικά με τις εκλογικές συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα για την αξιοπιστία των διαδικασιών και δεν έπεισαν τον λαό της Βενεζουέλας να συμμετάσχει. Η έλλειψη πολιτικού πλουραλισμού και ο τρόπος σχεδιασμού και διεξαγωγής των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν επιτρέπουν στην ΕΕ να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ως αξιόπιστη, ανοικτή και διαφανή ούτε να θεωρήσει το αποτέλεσμά της ως αντιπροσωπευτικό της δημοκρατικής βούλησης του λαού της Βενεζουέλας. Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 5 Ιανουαρίου με βάση αυτές τις μη δημοκρατικές εκλογές.

Η Βενεζουέλα χρειάζεται επειγόντως πολιτική λύση για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου και διαπραγμάτευσης χωρίς αποκλεισμούς που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής τοπικών, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα διατηρήσει τη συνεργασία της με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων ειδικότερα του Juan Guaidó και λοιπών εκπροσώπων της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης που είχαν εκλεχθεί στις εκλογές του 2015, οι οποίες και αποτέλεσαν την τελευταία ελεύθερη έκφραση του λαού της Βενεζουέλας στο πλαίσιο εκλογικής διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει σταθερά την υποχρέωση να διασφαλίζεται πλήρως ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και θα παραμείνει σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τυχόν πράξεις καταστολής, ιδίως κατά μελών της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις αρχές και τους ηγέτες της Βενεζουέλας να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του λαού της χώρας και να συνεργαστούν επειγόντως με σκοπό να θέσουν σε κίνηση μια διαδικασία μετάβασης καθοδηγούμενη από την ίδια τη Βενεζουέλα, προκειμένου να εξευρεθεί ειρηνική και βιώσιμη λύση χωρίς αποκλεισμούς στην πολιτική κρίση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία αυτή. Δηλώνει επίσης έτοιμη να λάβει πρόσθετα στοχευμένα μέτρα.

 

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:Arnaud Jaegers

             Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.