Το Συμβούλιο δίνει προτεραιότητα σε δράσεις για βιώσιμα συστήματα τροφίμων: Συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020 | NEA

Photo by Viktor TalashukΤο Συμβούλιο ενέκρινε δέσμη συμπερασμάτων σχετικά με τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», με τα οποία υιοθετεί τον στόχο να αναπτυχθεί ένα ευρωπαϊκό βιώσιμο σύστημα τροφίμων, από την παραγωγή ως την κατανάλωση. Τα συμπεράσματα στέλνουν ένα διττό πολιτικό μήνυμα από τα κράτη μέλη: εξασφάλιση επαρκών και οικονομικά προσιτών τροφίμων παράλληλα με συμβολή στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 σε επίπεδο ΕΕ και εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος και ισχυρής στήριξης για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

¨Η ομόφωνη απόφαση που ελήφθη αποτελεί μήνυμα ζωτικής σημασίας και σαφή δέσμευση για έναν αειφόρο και οικονομικά βιώσιμο αγροδιατροφικό κλάδο. Για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το σύστημα τροφίμων ως σύνολο —από τους παραγωγούς μέχρι τους καταναλωτές. Είναι μια πολύ καλή αφετηρία και προσδοκούμε ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί τα επόμενα χρόνια για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων εντός και εκτός Ευρώπης.¨Julia Klöckner, Ομοσπονδιακή Υπουργός Επισιτισμού και Γεωργίας της Γερμανίας.

Μέσω των συμπερασμάτων, το Συμβούλιο ζητεί επιστημονικά ορθές εκ των προτέρων εκτιμήσεις επιπτώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση νομοθετικών προτάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Ζητεί επίσης να συνεχιστεί η προώθηση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης φυτοφαρμάκων, αντιμικροβιακών φαρμάκων και λιπασμάτων, με σκοπό τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την ταυτόχρονη στήριξη του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι υπουργοί ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμού σε ανταγωνιστικές αγορές γεωργικών προϊόντων διατροφής και συμβατότητα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Στα συμπεράσματα, τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά τρόφιμα αποτελούν ήδη παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας, διατροφικής αξίας και υψηλής ποιότητας και, ως εκ τούτου, αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να προαχθεί η βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις από τρίτες χώρες όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τη χρήση φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών φαρμάκων, την υγεία των ζώων κ.ά.

Ιστορικό

Η Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» τον Μάιο του 2020, τονίζοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία θέτει ως στόχο ένα «δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων». Η μετάβαση σε αυτό το νέο σύστημα τροφίμων θα υποστηριχθεί από τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ.

Οι υπουργοί έχουν επαναλάβει κατά το παρελθόν ότι είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν οι σκοποί και οι στόχοι της στρατηγικής στα μελλοντικά εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ μέσω ειδικών ανά χώρα συστάσεων. Η Επιτροπή έχει επιβεβαιώσει ότι οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και ότι θα λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή τους κατά την έγκριση κάθε εθνικού στρατηγικού σχεδίου.

Πηγή: consilium.europa.eu

Φωτογραφία: Viktor Talashuk

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.