Τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Αρχαιολογίας;

Πέμπτη, 4 Αύγουστος, 2022 | NEA

Η αρχαιολογία αποτελεί μια διεπιστημονική επιστήμη. Ασχολείται με θέματα, όπως θα περίμενε κανείς, της αρχαιολογίας και της ιστορίας, αλλά επεκτείνεται σε θέματα τέχνης, αρχιτεκτονικής, γλώσσας, κοινωνιολογίας, πολιτικής και ακόμα βιολογίας. Ένας αρχαιολόγος ενδιαφέρεται για όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων του παρελθόντος. Τα γενικά στοιχεία του τρόπου ζωή τους, την διατροφή τους, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν ακόμα και τα ιδεολογικά πιστεύω τους. Από αντιλήψεις τους για την ταυτότητα, την πολιτική, την εξουσία και το φύλο μέχρι την τεχνολογία, το εμπόριο και τις τέχνες. Η αρχαιολογία μπορεί να ασχολείται τόσο με ευρεία θέματα όπως η εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας ή του περιβάλλοντος όσο και με πολύ συγκεκριμένα όπως ένα εύρημα/κειμήλιο ή ένα κτήριο.

Μέσω της μελέτης του αρχαίου κόσμου, η αρχαιολογία προσπαθεί να προσεγγίσει το σύγχρονο και μελλοντικό περιβάλλον μας. Ποιοι είμαστε και που οδηγούμαστε — η αρχαιολογία προσβλέπει στο μέλλον, το οποίο, φυσικά, στηρίζεται στη βάση που συνιστά το παρελθόν. Πώς αλλάζει η κοινωνία και που θέλουμε τελικά να φτάσουμε είναι ένας στόχος ανάλυσης της αρχαιολογίας — η αρχαιολογία βρίσκεται παντού ανάμεσα μας, έχει σημασία και ισχύ.

Τί αποκτάς με ένα πτυχίο αρχαιολογίας;

Αρχικά με ένα πτυχίο αρχαιολογίας αναπτύσσεις την κριτική σου σκέψη και επιχειρηματολογία, καθώς και τον συνδυασμό χρήσης και ανάλυσης πολλαπλών δεδομένων. Ενώ θα εκπαιδευτείς στην τελειοποίηση της ικανότητας παρουσίασης ιδεών σε κατανοητή μορφή τόσο σε προφορικό όσο και σε γραπτό λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, με ένα πτυχίο αρχαιολογίας αναπτύσσεις άμεσα της γνώσεις σου γύρω από τα θέματα της αρχαιολογίας και ιστορίας. Θεματικές όπως: Αιγυπτιολογία, Αρχαιολογία της Μεσοποταμίας, της Αρχαίας Ελλάδας, Ρωμαϊκής περιόδου, Αφρικής, Νότιας κι Ανατολικής Ασίας και Κίνας. Ενώ μπορείς να εξειδικευτείς σε θεματικές όπως: Ασσυριολογία, Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, Αριστοκρατία και Δημοκρατία στην Αρχαία Ελλάδα, Βυζαντινολογία, Μεσογειακή και Θαλάσσια αρχαιολογία, Ιστορία των Νομισμάτων στην Αρχαία Ελλάδα και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Ιστορία και Θρησκεία στην Ινδία, κ.α.

Παράλληλα, πέρα της εκμάθησης των άμεσων προσκείμενων θεματικών της αρχαιολογίας θα ασχοληθείς και με την διδασκαλία και κατανόηση πολλών σύγχρονων και αρχαίων μορφών γλώσσας.

 

Μορφή εκπαίδευσης

Η μορφή εκπαίδευσης ενός πτυχίου αρχαιολογίας χωρίζεται σε: συγγραφή κειμένων και αναλύσεων, ατομικά ή ομαδικά ερευνητικά προγράμματα και παρουσιάσεις, παρακολούθηση σεμιναρίων και διαλέξεων, διδασκαλία και εκπαίδευση από επαγγελματίες αρχαιολογικών ιδιοτήτων, έρευνα πεδίου (π.χ. σε αρχαιολογικούς χώρους), επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εργαστηριακά σεμινάρια και πειράματα και προφορικές, γραπτές ή εξετάσεις πεδίου και εργαστηρίου.

Εργασιακή Αποκατάσταση

Ως αρχαιολόγος το επάγγελμα είναι διττό καθώς συνδυάζει τόσο εξωτερική εργασία όσο και εργασία εργαστήριου ή γραφείου, ανάλογα φυσικά με την εξειδίκευση που διαλέξει κανείς. Ένας απόφοιτος αρχαιολογίας μπορεί να εργαστεί είτε στον ιδιωτικόδημόσιο είτε και στο διεθνές επίπεδο.

-Δημόσιος Τομέας

Ένας απόφοιτος αρχαιολογίας μπορεί να ασχοληθεί στο δημόσιο ως αρχαιολόγος στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και στο Υπουργείου Πολιτισμού. Ως μουσειολόγος και υπεύθυνος εκθέσεων είτε ως συντηρητής αρχαιοτήτων και ευρημάτων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ως εκλεκτής και υπεύθυνος διατήρησης ιστορικών κτηρίων. Μπορεί ακόμα να εργαστεί και ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε ως ιστορικός είτε ως φιλόλογος ανάλογα τα εργασιακά δικαιώματα του κάθε πτυχίου. Ενώ αν επιλέξει να συνεχίσει τις σπουδές του μπορεί να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στην  τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ερευνητής και καθηγητής.

Ενώ, τέλος έχει την δυνατότητα να εργαστεί και ως ξεναγός (οι απόφοιτοι ιστορικών έχουν δυνατότητα παρακολούθησης ταχύρρυθμων μαθημάτων δύο  μηνών με σκοπό την έκδοση δικαιώματος ξεναγού, περισσότερες πληροφορίες για το «Περί ξεναγών» (Φ.Ε.Κ. 283/Α’) εδώ.

-Ιδιωτικός Τομέας

Ως ερευνητής και εξωτερικός σύμβουλος σε διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα όπως το Institute of Archeology στο Global London University και το Archeological Institute of America) αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς —όπως η UNESCO. Είτε ως διαχειριστής κληρονομικής περιουσίας ανεξάρτητων μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

-Εναλλακτικές Προοπτικές 

Μια διαφορετική πορεία γύρω από το επάγγελμα του αρχαιολόγου είναι η εξειδίκευση στην βιολογία. Μέσω αυτής της ειδίκευση κάποιος μπορεί να εργαστεί σε εργαστήρια λειτουργώντας ανάμεσα στους ρόλους ενός βιολόγου και ενός αρχαιολόγου.

Ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους πιο δημιουργικά είναι η δυνατότητα να εργαστούν ως σύμβουλοι στην παραγωγή ιστορικών παραγωγών στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Αρχαιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα.

 

Πηγή και Φωτογραφίαcitycampus.gr

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.