Θέσπιση παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την ΕΕ

Παρασκευή, 18 Δεκέμβριος, 2020 | NEA

christian-lue-P0JL8np1N6k-unsplashΤο Συμβούλιο εξέδωσε  απόφαση και κανονισμό για τη θέσπιση παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για πρώτη φορά, η ΕΕ αποκτά πλαίσιο που της επιτρέπει να επιβάλλει κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα, οντότητες και φορείς —συμπεριλαμβανομένων κρατικών και μη κρατικών παραγόντων— που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις ή συνδέονται με αυτές, ανεξαρτήτως του πού έχουν τελεστεί.

Στα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνονται ταξιδιωτική απαγόρευση για τα φυσικά πρόσωπα και δέσμευση κεφαλαίων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες εντός της ΕΕ να θέτουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων.

Το πλαίσιο για στοχευμένα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζεται σε πράξεις όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ή καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. βασανιστήρια, δουλεία, εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις). Στο πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος κυρώσεων εμπίπτουν επίσης άλλες παραβιάσεις ή καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν είναι διαδεδομένες, συστηματικές ή προκαλούν κατ’ άλλον τρόπο σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας που ορίζονται στη Συνθήκη (άρθρο 21 ΣΕΕ).

Αρμόδιο να καταρτίζει, να επανεξετάζει και να τροποποιεί τον κατάλογο των κυρώσεων είναι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας κατόπιν πρότασης κράτους μέλους ή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η  απόφαση τονίζει ότι η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν ακρογωνιαίος λίθος και προτεραιότητα της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και μαρτυρά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αγωνιστεί κατά των σοβαρών παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα.

Ιστορικό

Στις 9 Δεκεμβρίου 2019, το Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για τη δρομολόγηση προπαρασκευαστικών εργασιών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο με σκοπό να θεσπιστεί ενωσιακό καθεστώς γενικής εμβέλειας για περιοριστικά μέτρα κατά σοβαρών παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 17 Νοεμβρίου 2020, το Συμβούλιο εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024, στα οποία καθορίζονται οι σχετικές επιδιώξεις και προτεραιότητες της ΕΕ στις σχέσεις της με όλες τις τρίτες χώρες. Με το σχέδιο δράσης της ΕΕ, η ΕΕ δεσμεύτηκε να αναπτύξει νέο οριζόντιο ενωσιακό παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 7 Δεκεμβρίου 2020

Υπόμνημα

Παράρτημα της κοινής ανακοίνωσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024», 25 Μαρτίου 2020

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 (δελτίο Τύπου, 19 Νοεμβρίου 2020)

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – σελίδα κυριότερων αποτελεσμάτων, 9 Δεκεμβρίου 2019

Κυρώσεις και ανθρώπινα δικαιώματα: Προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων και καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, 31 Οκτωβρίου 2020 (ιστοχώρος ΕΥΕΔ)

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                             
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.