Τελικό πράσινο φως από το Συμβούλιο στην επταετή χρηματοδότηση για τους υπό ένταξη εταίρους

Παρασκευή, 10 Σεπτέμβριος, 2021 | NEA

Τα κράτη μέλη έδωσαν το τελικό πράσινο φως σε σχεδόν 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ προενταξιακής χρηματοδοτικής βοήθειας για την περίοδο 2021-2027 υπέρ της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Ισλανδίας, του Κοσόβου*, του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει τους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη μελλοντική τους προσχώρηση στην Ένωση. Οι δικαιούχοι θα λάβουν στήριξη για να υλοποιήσουν τις αναγκαίες πολιτικές, θεσμικές, νομικές, διοικητικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αξίες της Ένωσης και να ευθυγραμμιστούν σταδιακά με τους κανόνες, τα πρότυπα, τις πολιτικές και τις πρακτικές της Ένωσης.

Προσέγγιση βάσει επιδόσεων και αρχή της δίκαιης κατανομής

Η βοήθεια στο πλαίσιο του ΜΠΒ ΙΙΙ θα βασίζεται τόσο σε μια προσέγγιση με βάση τις επιδόσεις όσο και στην αρχή της δίκαιης κατανομής. Αυτό σημαίνει ότι η βοήθεια θα διαφοροποιείται ως προς το πεδίο εφαρμογής και την ένταση ανάλογα με τις επιδόσεις των δικαιούχων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται στους τομείς των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων (κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, δημοκρατικοί θεσμοί και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα). Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί η αρχή της δίκαιης κατανομής προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πεδίο εφαρμογής και η ένταση της χρηματοδότησης λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις επιδόσεις των δικαιούχων, αλλά και τις ανάγκες και τις ικανότητές τους, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν δυσανάλογα χαμηλό επίπεδο βοήθειας σε σύγκριση με άλλους και να εξασφαλιστεί πρόοδος από όλους τους δικαιούχους.

Προϋποθέσεις

Προβλέπεται επίσης ότι το πεδίο εφαρμογής και η ένταση της βοήθειας μπορούν να προσαρμόζονται σε περίπτωση σημαντικής οπισθοδρόμησης ή συνεχιζόμενης έλλειψης προόδου δικαιούχου στους θεμελιώδεις τομείς μεταρρυθμίσεων. Στις περιπτώσεις αυτές τα κονδύλια θα μπορούν να μειώνονται αναλογικά και να ανακατανέμονται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη στήριξη για τη βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της κοινωνίας των πολιτών.

Θεματικές προτεραιότητες

Η βοήθεια της Ένωσης, η οποία αρχίζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα διαιρείται σε θεματικές προτεραιότητες και όχι σε κονδύλια ανά χώρα.

Ιστορικό

Τον Ιούνιο του 2018 η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III). Το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του τον Μάρτιο του 2019 και η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία στις 2 Ιουνίου 2021.

Ο ΜΠΒ III εξασφαλίζει τη συνέχεια από τον ΜΠΒ II (ο οποίος καλύπτει την περίοδο 2014-2020) και συμπληρώνει άλλους μηχανισμούς (ιδίως τον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Η Ευρώπη στον κόσμο) και πολιτικές (π.χ. για την κλιματική αλλαγή) της Ένωσης.

Επόμενα στάδια

Μετά τη σημερινή επίσημη στήριξη από το Συμβούλιο, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης. Η έκδοση του κανονισμού αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση

Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ III): Το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του (δελτίο Τύπου, 19 Μαρτίου 2019)

Η ΕΕ καταλήγει σε προσωρινή συμφωνία για την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια (δελτίο Τύπου, 2 Ιουνίου 2021)

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ ΙΙΙ) (πρώτη ανάγνωση)

Πηγή:consilium.europa.eu

Φωτογραφία:Unsplash

Σκανάρετε για να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα mazi.eu!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ΕΕ και να συμμετάσχετε σε συζήτηση για το μέλλον της;



Με μία ματιά
                                     
Τελευταία Νέα από europa.eu
  • No noew..
To κέντρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.